Η ώρα είναι:

News


3.11.09

Επιμένουν βιολογικά οι Έλληνες .


Με ρυθμούς ρεκόρ οι Έλληνες καταναλωτές βάζουν στο πιάτο τους τα βιολογικά προϊόντα. Επιμένουν βιολογικά, παρότι λόγω της κρίσης περιορίζουν τις αγορές τους ακόμη και για είδη σούπερ μάρκετ.

Oι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων, από 7,6 εκατ. ευρώ που ήταν το 1996 όταν άνοιξε η συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα, έχουν εκτοξευτεί σήμερα σε 70 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως δείχνει μελέτη της εταιρείας ΙCΑΡ, το 2008 σημειώθηκε έκρηξη πωλήσεων της τάξης του 30%! Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς θέλουν και τα επόμενα χρόνια η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων να αυξάνεται με ανάλογα υψηλούς ρυθμούς.

Η εποχή που τα βιολογικά προϊόντα ήταν είδη πολυτελείας για τους καταναλωτές φαίνεται ότι πέρασε. Ενδεικτικό είναι ότι σε βασικά αγαθά που αγοράζουν οι Έλληνες καθημερινά- όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά, τα ζυμαρικά, τα λαχανικά και τα φρούτα - τα βιολογικά προϊόντα, αν και είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά, αποτελούν πρώτες επιλογές, έστω κι αν οι ποσότητες που αγοράζονται είναι μικρότερες. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2009 οι πωλήσεις βιολογικού γάλακτος αυξήθηκαν κατά 52,2%. Στο ίδιο διάστημα οι πωλήσεις βιολογικών ζυμαρικών σημείωσαν αύξηση 10,8%!

Εισαγωγής 6 στα 10
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΙCΑΡ, το 2008, έξι στα 10 βιολογικά προϊόντα που καταναλώθηκαν στην Ελλάδα ήταν εισαγωγής, καθώς η ελληνική παραγωγή εξακολουθεί να υπολείπεται της ζήτησης. Όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς, μέσα σε μία τριετία υπήρξε διπλασιασμός της συνολικής ελληνικής αγοράς βιολογικών προϊόντων, και οι προβλέψεις θέλουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τα επόμενα χρόνια, όσο θα κλείνει και η ψαλίδα της διαφοράς τιμής με τα συμβατικά προϊόντα.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τα τρία από τα κυριότερα βιολογικά προϊόντα: η εγχώρια κατανάλωση τυποποιημένου βιολογικού ελαιολάδου παρουσίασε αύξηση 15% το 2008 έναντι του 2007, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής (περίπου 63%) είχε προορισμό χώρες του εξωτερικού. Η κατανάλωση βιολογικών εσπεριδοειδών παρουσίασε αύξηση 5% στο ίδιο χρονικό διάστημα, με το ποσοστό των εξαγωγών να ξεπερνά το 68%, ενώ στην αγορά κρασιού από βιολογικά σταφύλια το 2008 η αύξηση ήταν 4% έναντι του 2007, με το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος (περίπου 79%) να διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά.

ΠΗΓΗ - ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΙΡΟΣ