Ανθεί το καθεστώς μετατάξεων για εξυπηρέτηση στην Υγεία, σύμφωνα με στοιχεία της «Καθημερινής της Κυριακής», όπου εμφανίζεται το 40% με 50% των νοσηλευτών να μεταπηδούν, είτε αποσπώμενοι είτε με τη διαδικασία της μετάταξης, από το ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο άλλο ή να εγκαταλείπουν το έργο του νοσηλευτή για κάποια διοικητική θέση.
Οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ υποστηρίζουν ότι στο σύνολο της χώρας οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού κινούνται περί το 20 - 25%.
Όμως κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2004 - 2009, οπότε και πραγματοποιήθηκαν περίπου 7.000 προσλήψεις νοσηλευτών μόνιμου προσωπικού εκτιμάται ότι περίπου 2.500 - 3.000 άτομα αποσπάστηκαν ή μετατάχθηκαν. Για αυτές τις «μετακινήσεις» οι νοσηλευτές επικαλούνται συχνά πρόβλημα υγείας και με «εσωτερικές συνεννοήσεις» πετυχαίνουν τον στόχο τους.
«Το φαινόμενο είναι διαχρονικό. Ωστόσο, από τον Οκτώβριο του 2008 και μετά παρατηρήθηκε μαζική φυγή, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ολόκληρη βιομηχανία μετατάξεων και αποσπάσεων», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης.
Αυτή η «βιομηχανία μετατάξεων» οδήγησε σε τέλμα πολλά νοσοκομεία, με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να μένουν χωρίς νοσηλευτές. Οι διοικήσεις, τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή, εξέδωσαν εγκύκλιους με στόχο να εμποδίσουν αυτή τη φυγή.
Αποτέλεσμα τις μέχρι τώρα επικρατούσας κατάστασης είναι οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών να αγγίζουν τις 6.700, 25 - 30% του συνόλου, ενώ ο αριθμός των ανέργων νοσηλευτών αγγίζει τους 6.000, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας.
«Τα προβλήματα μεγεθύνονται στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, αν σκεφτεί κανείς ότι π. χ. στον Ευαγγελισμό υπάρχουν 300 νοσηλευτές για 1.020 κλίνες», δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας κ. Αρης Δάγλας.
Τον Ιούλιο (8/7/2009), η ΠΟΕΔΗΝ έστειλε έγγραφο στον τότε υπουργό Υγείας, κ. Δ. Αβραμόπουλο, στον οποίο κατήγγειλε ότι παρά τις εγκυκλίους που απαγορεύουν αποσπάσεις νοσηλευτικού προσωπικού σε καθήκοντα αλλότρια της ειδικότητάς τους παρατηρήθηκαν πολλές μετακινήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τριών νοσηλευτριών, τις οποίες καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, για μετάταξη στη δευτεροβάθμια, σε διοικητικές θέσεις, ενώ στο νοσοκομείο Χαλκιδικής καταγγέλθηκε η απόσπαση τραυματιοφορέα σε βουλευτικό γραφείο της ίδιας περιφέρειας. Επίσης, καταγγέλθηκε απόσπαση μιας νοσηλεύτριας από το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας στη νομαρχία και άλλης νοσηλεύτριας σε γραφείο πρώην στελέχους του υπ. Οικονομικών. Μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού στη διοικητική υπηρεσία του Δρομοκαΐτειου έγιναν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Για ορισμένες περιπτώσεις το υπουργείο παρενέβη και ανακλήθηκαν.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου