Η ώρα είναι:

News


3.11.09

Κατάργηση του κριτηρίου της εντοπιότητας για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Την κατάργηση του κριτηρίου της εντοπιότητας για τις προσλήψεις στο δημόσιο προτείνει με ειδική έκθεση που συνέταξε ο Συνήγορος του Πολίτη, με θέμα «Το κριτήριο της εντοπιότητας και η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας».

Όπως επισημαίνεται από τη βοηθό Συνήγορο του Πολίτη Κ. Σπανού: «Το κριτήριο της εντοπιότητας δεν μπορεί να γενικεύεται ως κριτήριο επιλογής σε κάθε διαδικασία πρόσληψης. Πολλώ δε μάλλον που το συγκεκριμένο κριτήριο φαίνεται να παρεισφρέει όλο και περισσότερο στις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να ανατρέπει τον κανόνα της αξιοκρατικής επιλογής των υποψηφίων».

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται το παράδειγμα υπόθεσης που εξέτασε ο Συνήγορος του Πολίτη, όπου υποψήφια που συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό μορίων (1.865) και θα κατατασσόταν ως 2η επιτυχούσα σε διαγωνισμό για πρόσληψη προσωπικού για κάλυψη λειτουργικών αναγκών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, δεν επιλέχθηκε λόγω έλλειψης εντοπιότητας. Επισημαίνεται επίσης ότι το κριτήριο της εντοπιότητας υπάγει τους κοινοτικούς αλλοδαπούς σε δυσμενέστερη μοίρα έναντι των ημεδαπών υποψηφίων, καθώς η εντοπιότητα εισάγει έμμεση προϋπόθεση ιθαγένειας, αφού, σύμφωνα με τον Κώδικα Ιθαγένειας, δημότες είναι μόνον οι Έλληνες πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, με τη διάταξη περί εντοπιότητας ενισχύονται ακόμη περισσότερο τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων έναντι των ουσιαστικών, καθώς για τις προσλήψεις θέσεων σε δήμους το εν λόγω κριτήριο υπερισχύει πλέον κάθε άλλου κριτηρίου εκτός του πτυχίου. Προστίθεται δε ότι η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων έχει αποδειχθεί την εισαγωγή κριτηρίων τα οποία πριμοδοτούν ορισμένες κατηγορίες υποψηφίων μόνο για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, για συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων όπως, επί παραδείγματι, οι παλιννοστούντες ομογενείς.

Κατά τα λοιπά, ο Συνήγορος του Πολίτη, από τη μελέτη του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και του τρόπου εφαρμογής του, διαπίστωσε ότι η διαδικασία για τη χορήγηση της βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας πάσχει λόγω της διάστασης μεταξύ πραγματικής και προκύπτουσας από τα αποδεικτικά στοιχεία κατοικίας. Ελλείψει υποχρέωσης δήλωσης της μόνιμης κατοικίας, δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος πιστοποίησης της μόνιμης κατοικίας των διαμενόντων στην Ελλάδα, ούτε συγκεκριμένος αριθμός ή και είδος δικαιολογητικών από τα οποία να προκύπτει με ασφάλεια ο τόπος μόνιμης κατοικίας. Αυτό έχει αποτέλεσμα την έκδοση βεβαιώσεων αμφίβολης ακρίβειας και τις διαρκείς αμφισβητήσεις είτε από ενδιαφερόμενους είτε από δημόσιες υπηρεσίες για ευνοιοκρατικές ή αυθαίρετες διαδικασίες.

Για το λόγο αυτό προτείνεται η δημιουργία ειδικού μητρώου, στο οποίο κάθε κάτοικος της χώρας να υποχρεούται να δηλώσει έναν και μόνο δήμο μόνιμης κατοικίας. Περαιτέρω, η πολιτεία να υποχρεούται σε ηλεκτρονική διασταύρωση της μοναδικότητας της δήλωσης, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να δηλώσει μόνον έναν δήμο. Σε περίπτωση μετακίνησης, ο πολίτης να υποχρεούται να δηλώσει την αλλαγή του δήμου, προτού προβεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή του με το δημόσιο ή ΔΕΚΟ.

ΠΗΓΗ - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΙΡΟΣ