Η ώρα είναι:

News


25.10.09

Μετά τις 10 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός για τη γρίπη Α.

Στο διάστημα 10-25 Νοεμβρίου και για την πρώτη ομάδα υψηλού κινδύνου του πληθυσμού θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη Α, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Πανδημίας.
Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δυο φάσεις. Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται οι χρόνια πάσχοντες και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας, οι έγκυες του δευτέρου και τρίτου τριμήνου και ιδιαίτερα, όσες αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας στην εγκυμοσύνη τους, όπως για παράδειγμα διαβήτη. Σε πρώτη φάση, το εμβόλιο θα κληθούν να κάνουν και όσοι φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών και το μεγαλύτερο μέρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά κατά σειρά προτεραιότητας τις εξής ηλικιακές ομάδες: υγιείς άνδρες και γυναίκες 15-40 ετών, καθώς παρατηρείται στις ηλικίες αυτές πιο συχνά η εμφάνιση επιπλοκών από τη νέα γρίπη.

Θα ακολουθήσουν, υγιείς ενήλικες 40-50 ετών και στη συνέχεια όσοι βρίσκονται στη δεκαετία μεταξύ 50 και 60.

Η τελευταία κατηγορία πολιτών που θα εμβολιαστούν, αφορά τα υγιή άτομα κάτω των 15 ετών και άνω των 65 ετών.

Οσον αφορά τη δοσολογία του εμβολίου, όλοι όσοι θα εμβολιαστούν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα κάνουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, δύο δόσεις του εμβολίου θα κάνουν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η ηλικία τους είναι κάτω των δέκα ετών και άνω των 60.

Ηδη, έχουν παραγγελθεί 3.500.000 δόσεις του εμβολίου για τη νέα γρίπη, από τις εταιρείες Claxo και Novartis, ενώ 1.500.000 θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος Νοεμβρίου και 2.000.000 θα παραληφθούν το Δεκέμβριο.

Οι χώροι στους οποίους θα γίνονται οι εμβολιασμοί είναι κατά κύριο λόγο υπηρεσίες Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, νοσοκομεία, αλλά και σε δομές των Νομαρχιών, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και από τις νομαρχίες ακόμη, και σε ώρες μη λειτουργίας, σχολεία.

Σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου οι επιστήμονες τόνισαν ότι για την παρασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί ο ίδιος ανοσοενισχυτικός παράγοντας με αυτόν της κοινής γρίπης και της γρίπης των πτηνών και παρόμοια τεχνική με τα προηγούμενα εμβόλια. Τόνισαν δε, πως η μέχρι τώρα χρήση του δείχνει ότι πρόκειται για ασφαλές εμβόλιο.

Σε σχέση με τις παρενέργειες, τις χαρακτήρισαν ήπιες, κάνοντας λόγο για πόνο που εμφανίζεται στο χέρι το πρώτο 24ωρο, ενώ σε ένα από τα δυο εμβόλια που θα διατεθούν από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, καταγράφεται μικρός πυρετός για μια ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΙΡΟΣ