Η ώρα είναι:

News


30.10.09

Σεισμός στις σχέσεις Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ για τους «Μακεδόνες του Πιρίν».

Έντονα καταδίκασε η Βουλγαρία τη δήλωση του Νίκολα Γκρούεφσκι για «Μακεδόνες του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πιρίν». Η δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έγινε στην Αυστραλία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη. Αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό στις σχέσεις των δύο χωρών.

Για «απαράδεκτες εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της Βουλγαρίας", έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ. Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου της βουλγαρικής προεδρίας, ο κ. Παρβάνοφ εκφράζει την απορία του για τις θέσεις αυτές του κ. Γκρούεφσκι και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εκτιμώ τη θέση αυτή ως έκφραση εδαφικών διεκδικήσεων, η οποία είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της βούλησής της (σ.σ. της ΠΓΔΜ) για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ένταξη δεν είναι «άνευ όρων»

Ο Βούλγαρος πρόεδρος προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η στήριξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν είναι «άνευ όρων».

«Η υποστήριξή μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των ίδιων των γειτόνων μας και από την άμεση άρση παρόμοιων διεκδικήσεων», τόνισε ο κ. Παρβάνοφ

Ο κ. Παρβάνοφ κάλεσε την ΠΓΔΜ να τηρεί με σεβασμό τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις προσχώρησής της στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα μέρος των κριτηρίων αυτών «έχει άμεση σχέση με την καλή γειτονία και με την αποτροπή της ‘‘εισαγωγής’’ άλυτων προβλημάτων στην ενωμένη Ευρώπη».

Ταρακούνησε τις σχέσεις

Το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας έκανε λόγο για νέα όξυνση στις σχέσεις Σόφιας- Σκοπίων και Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές παρομοιάζουν τις δηλώσεις Παρβάνοφ με «πολιτικό σεισμό» πολλών Ρίχτερ, που ταρακούνησε τις σχέσεις Σόφιας- Σκοπίων.

Οι ίδιοι επισημαίνουν στα σχόλιά τους τον ασυνήθιστα οξύ τόνο της βουλγαρικής αντίδρασης απέναντι στις δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι, καθώς, όπως επισημαίνουν, η Σόφια συνήθιζε έως τώρα να αντιμετωπίζει ψύχραιμα και συγκρατημένα τις όποιες προκλήσεις πολιτικών παραγόντων της ΠΓΔΜ, τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ συνέστησε χθες στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «να ενημερωθεί προσεκτικά για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όπου επιθυμεί να ενταχθεί».

Ο κ. Μπορίσοφ, απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, τόνισε ότι «τα ανοιχτά ζητήματα στην ΕΕ δεν επιλύονται με τέτοιες δηλώσεις αλλά με διάλογο σε πνεύμα σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης».

ΠΗΓΗ - ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΙΡΟΣ