Η ώρα είναι:

News


19.10.09

Διεθνής έκκληση για το φαινόμενο εμπορίας οργάνων.

Έκκληση απευθύνουν τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης για μια νέα διεθνή συνθήκη, η οποία θα απαγορεύει τη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων, ιστών και κυττάρων, η οποία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρεται ότι ποσοστό 5 με 10% από τις περίπου 68.000 μεταμοσχεύσεις νεφρών που γίνονται ετησίως ανά τον κόσμο, γίνονται με απόκτηση οργάνων από φτωχούς ανθρώπους επί χρήμασι.

Η έκθεση εφιστά την προσοχή και στο φαινόμενο του «τουρισμού μεταμοσχεύσεων», δηλαδή όταν άνθρωποι από πλούσιες χώρες της δυτικής Ευρώπης, της βόρειας Αμερικής και χωρών της Ασίας, πηγαίνουν σε φτωχότερες χώρες στην Αφρική, την Ασία, την ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική για να προμηθευτούν όργανα. Όπως σημειώνεται ένα τέτοιο πακέτο μπορεί να κοστίσει από 70.000 έως 160.000 δολάρια με τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν σε επαγγελματίες και διαμεσολαβητές αντί στο δωρητή.

Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία η υγεία όσων πουλάνε τα όργανά τους επιδεινώθηκε στο 58% από 85% των περιπτώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΙΡΟΣ