Η ώρα είναι:

News


29.10.09

Μήνυμα Παπανδρέου προς Γκρούεφσκι.

Την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί το ζήτημα της ονομασίας επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή άτυπη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, τονίστηκε ότι η εθνική «κόκκινη» γραμμή, η οποία είναι μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.

Ξεκαθαρίστηκε, επίσης, ότι η προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα γίνει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Διευκρινίστηκε δε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ακόμη ότι βούληση της Ελλάδας είναι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι είχαν χθες το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία μετά από πρωτοβουλία των Σκοπίων, ενώ ζητήθηκε να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών προκειμένου ο κ. Γκρούεφσκι να συγχαρεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, σημειώνεται ότι, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, οι κ.κ. Παπανδρέου - Γκρούεφσκι επεσήμαναν την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ.

Επισημαίνεται δε ότι πρωθυπουργοί των δύο χωρών εκτίμησαν ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι ουσιώδους σημασίας και για τα δύο μέρη.

Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλουν ως πρώτο θέμα τη συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι. Αναφέρουν δε ότι ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργών των δύο χωρών μετά από 3,5 χρόνια, όταν τον Μάρτιο του 2006 είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Κώστας Καραμανλής και Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΙΡΟΣ