Η ώρα είναι:

News


29.10.09

Παράδοση της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς .

Σε κλίμα συγκίνησης κάτω από το νυχτερινό αττικό ουρανό και παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και της γενικής κυβερνήτου του Καναδά Μικαέλ Ζαν πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ 2010.

Η πρωθιέρεια Μαρία Ναυπλιώτου ακολουθούμενη από χορό ιερειών πλαισίωσε το βωμό, όπου η αφή της φλόγας έγινε από την τελευταία λαμπαδηδρόμο, την ολυμπιακή αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Νίκη Γεωργιάδου υπό τους ήχους του Ολυμπιακού ύμνου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο οποίος δήλωσε πως περήφανος που η Ελλάδα εκπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα για τους 21ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ 2010. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σημείωσε πως η λαμπαδηδρομία είχε συγκλονιστική ανταπόκριση καθώς «από τα 2.200 χιλιόμετρα που διένυσε βρήκε συγκινημένες καρδιές πρόθυμες να δεχτούν τα διαχρονικά μηνύματα για την αγάπη, ειρήνη, φιλία και συναδέλφωση των λαών». Ολοκληρώνοντας είπε πως παραδίδει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Ολυμπιακή Επιτροπή του Βανκούβερ εμπιστευόμενος εκ μέρους της Ελλάδας «ένα κομμάτι από την ιστορία μας, ένα κομμάτι από τον πολιτισμό μας, ένα κομμάτι από τη ζωή μας».

Ο διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής για του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ Τζόν Φέρλονγκ (John Furlong) στην ομιλία του σημείωσε πως η Ολυμπιακή φλόγα ενσωματώνει τις αξίες της ειρήνης, της φιλίας και του σεβασμού κι έχει τη δύναμη να ενώνει, να εμπνέει και να φέρνει αρμονία στον κόσμο. Ο Τζον Φέρλονγκ ανέφερε πως 12.000 λαμπαδηδρόμοι έχουν επιλεγεί για να μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την μία έως την άλλη άκρη του Καναδά. Και καθώς η φλόγα θα ταξιδεύει οι Καναδοί θα αφηγούνται τις ιστορίες τους και θα ανοίγουν τις κοινότητές τους στον κόσμο, συμπλήρωσε.

Μετά την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας, η γενική κυβερνήτης του Καναδά Μικαέλ Ζαν καθώς και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής διοργάνωσης των Ολυμπιακών του Βανκούβερ έκαναν από κοινού δηλώσεις στην έξοδο του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Η γενικής κυβερνήτης του Καναδά είπε πως είναι τιμή της να παρευρεθεί στην παράδοση της φλόγας που θα φτάσει στον Καναδά φέρνοντας μαζί της το πνεύμα της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης και της ειρήνης, ενώ δήλωσε πως ο Καναδάς είναι έτοιμος να υποδεχτεί τον κόσμο στην πιο σπουδαία αθλητική διοργάνωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ 2010 εξέφρασε τη χαρά του για την παραλαβή της Ολυμπιακής φλόγας που θα φθάσει στον Καναδά φέρνοντας τα αιώνια μηνύματά της. Δήλωσε πως νιώθει ευγνωμοσύνη απέναντι στους Ελληνες που εμπιστεύθηκαν στους Καναδούς την Φλόγα τους για να την ταξιδέψουν μακριά και υποσχέθηκε πως το Βανκούβερ θα ανταποκριθεί στη μεγάλη τιμή.

Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας παρέστησαν επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υπουργός Αθλητισμού του Καναδά Γκάρυ Λάν, η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη -Πετραλιά, ο δήμαρχος του Βανκούβερ Γκρέγκορ Ρόμπερτσον, ο Ελληνοκαναδός γερουσιαστής Λίο Χουσάκος, ο Ελληνοκαναδός βουλευτής Τζόν Κάννης και ο μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος.

ΠΗΓΗ - kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΙΡΟΣ