Η ώρα είναι:

News


19.10.09

Υβριδικά Αυτοκίνητα: οικολογικά αλλά... ακριβά!

Για όσους ζούμε στην Ελλάδα και θέλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, μέσα από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Όπως γνωρίζετε ο μέσος Έλληνας αμείβεται με πολύ λιγότερα χρήματα από το μέσο Ευρωπαίο ενώ τα τελευταία χρόνια (μετά την έλευση του Ευρώ) πληρώνει όλα τα αγαθά (αναγκαία, καταναλωτικά ή μη) στις ίδιες τιμές ή και κατά πολύ ακριβότερα από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πολίτες που διαθέτουν τη στοιχειώδη οικολογική συνείδηση και παιδεία να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν οικολογικά.

Θα αναφέρω δύο σημαντικά κατά την γνώμη μου θέματα:

1. Ήδη στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν Υβριδικά Αυτοκίνητα (Toyota και Honda). Τα μοντέλα αυτά κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα συμβατικά (40-50%). Η μόνη οικονομική διευκόλυνση που υπάρχει από την ελληνική πολιτεία είναι η μη απόδοση τελών κυκλοφορία «εφόρου ζωής» του αυτοκινήτου.

2. Για την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για οικιακή χρήση η ελληνική πολιτεία επιδοτεί μερικές πηγές και ένα πολύ μικρό ποσό της συνολικής επένδυσης.

Φυσικά, επενδύσεις που αφορούν την αγορά Υβριδικών Αυτοκινήτων και οποιουδήποτε εξοπλισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποσβένονται στα πρώτα δέκα (10) χρόνια. Το μείζων πρόβλημα όμως για τις μικρές και μικρο-μεσαίες ελληνικές οικογένειες είναι η εύρεση αρχικά του απαιτούμενου κεφαλαίου.

Για αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να εφαρμοστεί ιδιαίτερη οικονομική πολιτική με σκοπό την υποστήριξη των αδύναμων οικονομικά οικογενειών. Μερικά οικονομικά μέτρα μεταξύ πολλών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος είναι:

α) Μείωση συντελεστών ΦΠΑ για την αγορά και συντήρηση των Υβριδικών Αυτοκίνητων και των εξοπλισμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
β) Χρηματοδότηση μέρους (35-50%) του κόστους αγοράς Υβριδικών Αυτοκίνητων και οποιουδήποτε εξοπλισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
γ) Χορήγηση άτοκων δανείων (35-50%) για την αγορά Υβριδικών Αυτοκίνητων και οποιουδήποτε εξοπλισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΙΡΟΣ