Η ώρα είναι:

News


31.10.09

Έγιναν τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα.


Τα πρώτα οκτώ άτομα εμβολιάστηκαν ήδη στην Ελλάδα με το εμβόλιο κατά του ιού H1N1 της νέας γρίπης στο Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων. Την ίδια ώρα, στα σχολεία η νέα γρίπη εξαπλώνεται ταχέως και έκλεισαν ακόμη τέσσερις τάξεις.

Τα πρώτα οκτώ άτομα εμβολιάστηκαν ήδη στην Ελλάδα με το εμβόλιο κατά του ιού H1N1 της νέας γρίπης στο Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων. Την ίδια ώρα, στα σχολεία η νέα γρίπη εξαπλώνεται ταχέως και έκλεισαν ακόμη τέσσερις τάξεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Πέμπτη Δημοτικού του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, την Δευτέρα και την Τρίτη τάξη του 4ου δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης και για την Τρίτη τάξη του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Πάντως, Υγειονομικές Υπηρεσίες και Δήμοι προετοιμάζονται έτσι ώστε να είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου τα πρώτα κέντρα εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι γιατροί δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1 με χαρακτηριστικότερη περίπτωση του πρώην υπουργού Υγείας, Δημήτρη Κρεμαστινού.

ΠΗΓΗ - MSN

Κηδεύτηκε η αγωνίστρια Έλλη Παππά.


Η Ελλη Παππά αναπαύεται πια στο πλευρό του συντρόφου της Νίκου Μπελογιάννη. Η πολιτική κηδεία της γενναίας αγωνίστριας της Αριστεράς, που άφησε την τελευταία της πνοή την Τρίτη, ήταν και η πρώτη ουσιαστικά κηδεία του Νίκου Μπελογιάννη.

Η Ελλη Παππά αναπαύεται πια στο πλευρό του συντρόφου της Νίκου Μπελογιάννη. Η πολιτική κηδεία της γενναίας αγωνίστριας της Αριστεράς, που άφησε την τελευταία της πνοή την Τρίτη, ήταν και η πρώτη ουσιαστικά κηδεία του Νίκου Μπελογιάννη, που εκτελέστηκε το Μάρτιο του 1952. Εκατοντάδες άνθρωποι, με ένα γαρίφαλο στο χέρι, την συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία. Παρόντες ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος της Ελλης Παππά και του Νίκου Μπελογιάννη, ο Δημήτρης Πλουμπίδης, γιος του επίσης εκτελεσμένου Νίκου Πλουμπίδη και η Ελένη Μπάτση, κόρη του εκτελεσμένου Δημήτρη Μπάτση. Ήταν εκεί εκπρόσωποι από όλες τις γενιές και τις τάσεις της Αριστεράς, αλλά και πολύς κόσμος από άλλους πολιτικούς χώρους, που ήρθε στο νεκροταφείο της Κοκκινιάς για να αποδώσει τιμή, όχι μόνο στην Ελλη Παππά, αλλά και στον αξέχαστο Νίκο Μπελογιάννη. Μέλη κομμάτων αλλά και ανένταχτοι, παλιοί αντάρτες αλλά και νέα παιδιά, ένας ολόκληρος κόσμος που άκουσε με κατάνυξη και έκδηλη συγκίνηση τους ομιλητές. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις της Ελλης Παππά στην οποία εκείνη τόνιζε: «Εγώ το μόνο στο οποίο προσβλέπω, εκεί όπου μπορώ να δω μία ελπίδα, είναι η νέα γενιά. Βιάζεσαι, μου λένε μερικοί, αλλά το πιστεύω, ακούγοντας τα ίδια τα νέα παιδιά που έρχονται εδώ, χωρίς να τα ξέρω, για να μιλήσουν μαζί μου. Και διαπιστώνω ότι αρνούνται αυτόν τον κόσμο, δεν τον θέλουν. Αυτό είναι το μόνο που με γαληνεύει στην Ελλάδα σήμερα". "Η ελπίδα σου θα παραμείνει ζωντανή», τόνισε ο Α. Τσίπρας. Οι συγκεντρωμένοι συνόδευσαν το φέρετρο της Ελλης Παππά και την οστεοθήκη με τα οστά του Νίκου Μπελογιάννη, μέχρι τον κοινό τάφο τους. Εκεί ο χώρος πλημμύρισε από κόκκινα γαρίφαλα, ενώ άρχισε να ψιλοβρέχει. Ο κόσμος παρέμεινε επί πολλή ώρα γύρω από τον τάφο, χωρίς να αποχωρεί. Τότε ακούστηκαν αρκετά αντάρτικα τραγούδια και στο τέλος ο ύμνος της Τρίτης Διεθνούς και ο εθνικός ύμνος.

ΠΗΓΗ - MSN

30.10.09

Σεισμός στις σχέσεις Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ για τους «Μακεδόνες του Πιρίν».

Έντονα καταδίκασε η Βουλγαρία τη δήλωση του Νίκολα Γκρούεφσκι για «Μακεδόνες του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πιρίν». Η δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έγινε στην Αυστραλία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη. Αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό στις σχέσεις των δύο χωρών.

Για «απαράδεκτες εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της Βουλγαρίας", έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ. Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου της βουλγαρικής προεδρίας, ο κ. Παρβάνοφ εκφράζει την απορία του για τις θέσεις αυτές του κ. Γκρούεφσκι και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εκτιμώ τη θέση αυτή ως έκφραση εδαφικών διεκδικήσεων, η οποία είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της βούλησής της (σ.σ. της ΠΓΔΜ) για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ένταξη δεν είναι «άνευ όρων»

Ο Βούλγαρος πρόεδρος προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η στήριξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν είναι «άνευ όρων».

«Η υποστήριξή μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των ίδιων των γειτόνων μας και από την άμεση άρση παρόμοιων διεκδικήσεων», τόνισε ο κ. Παρβάνοφ

Ο κ. Παρβάνοφ κάλεσε την ΠΓΔΜ να τηρεί με σεβασμό τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις προσχώρησής της στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα μέρος των κριτηρίων αυτών «έχει άμεση σχέση με την καλή γειτονία και με την αποτροπή της ‘‘εισαγωγής’’ άλυτων προβλημάτων στην ενωμένη Ευρώπη».

Ταρακούνησε τις σχέσεις

Το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας έκανε λόγο για νέα όξυνση στις σχέσεις Σόφιας- Σκοπίων και Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές παρομοιάζουν τις δηλώσεις Παρβάνοφ με «πολιτικό σεισμό» πολλών Ρίχτερ, που ταρακούνησε τις σχέσεις Σόφιας- Σκοπίων.

Οι ίδιοι επισημαίνουν στα σχόλιά τους τον ασυνήθιστα οξύ τόνο της βουλγαρικής αντίδρασης απέναντι στις δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι, καθώς, όπως επισημαίνουν, η Σόφια συνήθιζε έως τώρα να αντιμετωπίζει ψύχραιμα και συγκρατημένα τις όποιες προκλήσεις πολιτικών παραγόντων της ΠΓΔΜ, τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ συνέστησε χθες στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «να ενημερωθεί προσεκτικά για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όπου επιθυμεί να ενταχθεί».

Ο κ. Μπορίσοφ, απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, τόνισε ότι «τα ανοιχτά ζητήματα στην ΕΕ δεν επιλύονται με τέτοιες δηλώσεις αλλά με διάλογο σε πνεύμα σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης».

ΠΗΓΗ - ΤΑ ΝΕΑ

ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ .


Στοπ στα πανωτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες βάζει νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την προστασία του καταναλωτή από καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα Χριστούγεννα, θα απαγορεύει στις τράπεζες να προχωρούν σε ανατοκισμό των χρεών των δανειοληπτών από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, όταν καθυστερούν την αποπληρωμή τους. Σήμερα οι τράπεζες από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης πληρωμής της δόσης του δανείου προχωρούν στην επιβολή τόκου υπερημερίας (2%) και στη συνέχεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εφόσον δεν εξυπηρετείται το δάνειο προχωρούν σε ανατοκισμό. Δηλαδή, κεφαλαιοποιούν τους τόκους, επί των οποίων συνεχίζουν να τρέχουν οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας.

Πρόκειται για πρακτική που έχει οδηγήσει σε υπερχρέωση χιλιάδες δανειολήπτες που βρέθηκαν ξαφνικά να χρωστούν στις τράπεζες υπέρογκα ποσά, πολύ μεγαλύτερα από την αρχική οφειλή που δεν εξυπηρετούσαν. Ακόμη και οι δύο νόμοι της προηγούμενης κυβέρνησης που αφορούσαν ρυθμίσεις χρεών από πανωτόκια δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκας Κατσέλη και, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, θα συμπληρώνει το νομοσχέδιο που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν ότι «δεν είναι δυνατόν οι απαιτήσεις των δανειστών να οδηγούν σε εξόντωση τους δανειολήπτες».

ΠΗΓΗ - ΤΑ ΝΕΑ

Αποφασίζουν ποιοι θα ψηφίσουν.


Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της Ν.Δ βρίσκονται σε εξέλιξη, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να υπάρξει ενωτικό κλίμα και να βρεθεί μια χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο προτάσεις που αφορούν το ποιοι θα συμμετέχουν στο εκλεκτορικό σώμα.
Το αντικείμενο της αυριανής Κεντρικής Επιτροπής, ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, θα είναι η έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος. Να ψηφίσουν και οι φίλοι της Ν.Δ. στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος ζήτησαν οι υποψήφιοι πρόεδροι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του νομάρχη Θεσσαλονίκης.

«Το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών ήταν «αλλάξτε τα όλα κι αλλάξτε κι εσείς» και η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, που θα οδηγήσει και στην επανίδρυση της Ν.Δ., είναι το άνοιγμα και πάλι προς την κοινωνία», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Ένα κόμμα για να μπορέσει να υπάρξει πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», είπε και υπογράμμισε πως η πρόταση του υποβλήθηκε με σαφήνεια κι έτυχε της κοινωνικής υποδοχής.

«Θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι διάπλατα οι πόρτες και ο μόνος τρόπος είναι να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι κατά τρόπο οργανωμένο και συστηματικό, πάντοτε κάτω από μια βασική αρχή. Όλες και όλοι που θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση θα αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες της παράταξης», εξήγησε.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη να ανανεωθούν τα μητρώα των κομματικών οργανώσεων, να επιστρέψουν όσοι απομακρύνθηκαν και όσοι φίλοι απογοητεύθηκαν. Να ξεκινήσουν τώρα οι μεγάλες βαθιές τομές και αλλαγές στη Ν.Δ. Παράλληλα είπε ότι προέχει η ισχυροποίηση των δεσμών φιλίας, αλληλεγγύης και συνοχής της παράταξης. «Ανήκουμε όλοι στην ίδια παράταξη, στην ίδια οικογένεια. Την επομένη των εκλογών θα είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί στο πλευρό του νέου αρχηγού», επισήμανε.

ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα παιδιά των λαθρομεταναστών.

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με την τύχη των παιδιών που εισέρχονται στην χώρα ως παράνομοι μετανάστες κατάθεσαν σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης.
"Υπολογίζεται ότι το έτος 2009 εισήλθαν στη χώρα μας περίπου 2.500 ασυνόδευτα παιδιά - μετανάστες, τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από χώρες που δοκιμάζονται έντονα από ένοπλες συγκρούσεις, και τα οποία είτε παρέμειναν στην Ελλάδα, είτε ταξίδεψαν σε ευρωπαϊκές χώρες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες", τονίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρωτά δε τους αρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται να υλοποιήσουν την πρόταση για δημιουργία κεντρικού κρατικού φορέα, ο οποίος θα στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς, μεταφραστές και δικηγόρους και ο οποίος θα συντονίζει δράσεις και υπηρεσίες για την αποτελεσματική βοήθεια και προστασία των ανήλικων προσφύγων - μεταναστών.

Παράλληλα ζητεί να μάθει σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη θεσμοθέτηση "δικτύου ασφαλείας" ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά τα ασυνόδευτα παιδιά - μετανάστες, τα οποία κάτω από τραγικές συνθήκες βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα.

ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης προτείνει ο ΣΥΝ.

Προτάσεις για το μέλλον τον συμβάσεων stage κάνει με ανακοίνωση τυπου ο ΣΥΝ, καθώς όπως υποστηρίζει ο τρόπος που καταργεί τα stage στον δημόσιο τομέα χωρίς να εξασφαλίζει μέλλον και προοπτική στους εργαζόμενους σε αυτά είναι “σαν να θέλει να καταργήσει τη δουλεία σκοτώνοντας τους σκλάβους”.
Στην ανακοίνωση τονίζει ακόμα πως η μεταφορά τους στον ιδιωτικό τομέα, “προσφέρει δωρεάν εργασία νέων ανθρώπων στους εργοδότες και στη συμπίεση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων προς το κατώτερο δυνατό επίπεδο”. Όσον αφορά στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ο ΣΥΝ προτείνει:

1. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, πλήρη σταθερή ασφαλισμένη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

2. Προστασία και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και των συλλογικών κοινωνικών αγαθών.

3. Να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία.

4. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για προσλήψεις να μη φύγει κανείς εργαζόμενος από το δημόσιο και να διασφαλιστούν αναδρομικά σε όλους τα ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα.

5. Να αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία όσων εργάστηκαν με stage ή ως συμβασιούχοι στο δημόσιο με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους. Να τακτοποιηθούν όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας.

6. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (συμβάσεις έργου, ενοικίαση εργαζομένων κλπ.) καθώς και οι νόμοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που τις καθιέρωσαν για να έχουν όλοι και όλες πλήρη, σταθερή, ποιοτική και ασφαλισμένη εργασία.

ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αντιδρούν ΣΥΝ - ΚΚΕ στις αποφάσεις της Ε.Ε.

Την απογοήτευση του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. εξέφρασε ο Συνασπισμός, ενώ το ΚΚΕ προειδοποίησε για επιθετική πολιτική κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εκτίμησε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας κινείται σε μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη, ενώ χαρακτηρίζει "απογοητευτικά" τα αποτελέσματα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. "Η Ε.Ε. δεν ανάλαβε τον ηγεμονικό και ηγετικό ρόλο ως όφειλε για την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, αποφεύγοντας να προσδιορίσει συγκεκριμένους τρόπους χρηματοδότησης των αντίστοιχων πολιτικών", τόνισε ο Συνασπισμός. Όσον αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας, σημείωσε ότι η εμμονή των Βρυξελλών στη λογική του λειτουργεί ως τροχοπέδη για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

To ΚΚΕ, από τη μεριά του, κατήγγειλε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ένωσης, ότι αξιοποιούν την αύξηση της ανεργίας για να πλήξουν τα εργασιακά δικαιώματα. "Ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν την ενιαία στρατηγική τους υποστήριξης, με κάθε μέσο και τρόπο, της υψηλής κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ρίχνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα", ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας υπηρετεί τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, ενώ εξέφρασε τη ριζική αντίθεση του κομουνιστικού κόμματος με τις αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή και τη λαθρομετανάστευση.

ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κινητοποίηση του ΚΚΕ για τα διόδια.

Σε τρίωρο αποκλεισμό 13 σταθμών διοδίων σε όλο το εθνικό δίκτυο της χώρας προχώρησαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, τα αυτοκίνητα περνούσαν από τους σταθμούς ελεύθερα, σε όλη τη διάρκεια της κινητοποπίησης, ενώ βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η κατάργηση όλων των διοδίων.

Από τη Δευτέρα υπό την ομπρέλλα της Cosco το λιμάνι του Πειραιά.

Μέσα στο Σαββατοκύριακό αναμένεται οι διοίκησεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά να αποφασίσουν για το αν τους ικανοποιεί ή όχι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται πλέον η κυβέρνηση το θέμα της παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά προς την Cosco.

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη με τους εκπροσώπους των διοικήσεων της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών Λιμένα Πειραιά, στην διάρκεια της οποίας η κυρία υπουργός ενημέρωσε τους συνδικαλιστές για τις θέσεις της κυβέρνησης επί των προτάσεων που υπέβαλλαν αναφορικά με την επανεξέτασει βασικών παραμέτρων της σύμβασης παραχώρησης.

Η κυρία Κατσέλη μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε ότι «ο διάλογος συνεχίζεται» και διευκρίνησε ότι «τη Δευτέρα το τέρμιναλ ΙΙ θα λειτουργήσει πλέον και τυπικά υπό την ομπρέλλα της θυγατρικής εταιρίας της Cosco Pacific ΣΕΠ Α.Ε., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα θέματα που έχουν τεθεί προς συζήτηση δεν θα συζητηθούν».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ κ. Γ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι «οι θέσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης επι των θεμάτων που θέτουν οι εργαζόμενοι δεν είναι οι αναμενόμενες, καθώς περιμέναμε να είχε η κυρία Κατσέλη μια περισσότερο ξεκάθαρη θέση σε καίρια ζητήματα που θέσαμε. Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, «θα συνεδριάσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων προκειμένου να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους».
Μέσα στο Σαββατοκύριακό αναμένεται οι διοίκησεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά να αποφασίσουν για το αν τους ικανοποιεί ή όχι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται πλέον η κυβέρνηση το θέμα της παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά προς την Cosco.

Αργά σήμερα το μεσημέρι (Παρασκευή) ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη με τους εκπροσώπους των διοικήσεων της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών Λιμένα Πειραιά, στην διάρκεια της οποίας η κυρία υπουργός ενημέρωσε τους συνδικαλιστές για τις θέσεις της κυβέρνησης επί των προτάσεων που υπέβαλλαν αναφορικά με την επανεξέταση βασικών παραμέτρων της σύμβασης παραχώρησης.

Η κυρία Κατσέλη μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε ότι «ο διάλογος συνεχίζεται» και διευκρίνησε ότι «τη Δευτέρα το τέρμιναλ ΙΙ θα λειτουργήσει πλέον και τυπικά υπό την ομπρέλλα της θυγατρικής εταιρίας της Cosco Pacific ΣΕΠ Α.Ε., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα θέματα που έχουν τεθεί προς συζήτηση δεν θα συζητηθούν».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ κ. Γ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι «οι θέσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης επι των θεμάτων που θέτουν οι εργαζόμενοι δεν είναι οι αναμενόμενες, καθώς περιμέναμε να είχε η κυρία Κατσέλη μια περισσότερο ξεκάθαρη θέση σε καίρια ζητήματα που θέσαμε. Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, «θα συνεδριάσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων προκειμένου να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους».

ΠΗΓΗ - ΤΟ ΒΗΜΑ

Ανάληψη ευθύνης από νέα οργάνωση, ενώ εξετάζονται τα ευρήματα.

Πλήθος αποτυπωμάτων και γενετικό υλικό εντοπίστηκαν στις τρεις μηχανές που χρησιμοποίησαν οι δράστες της προχθεσινής επίθεσης κατά του Α.Τ. Αγίας Παρασκευής. Στο μεταξύ, στο σημερινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας δημοσιεύεται μία μονοσέλιδη προκήρυξη, που η εφημερίδα χαρακτηρίζει «περίεργη» και με την οποία η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση Ο.Π.Λ.Α. αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεση κατά του ΑΤ Αγ. Παρασκευής.
Η διαδικασία ταυτοποίησης των δακτυλικών αποτυπωμάτων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μακρόχρονη, αφού εκτός από τους ιδιοκτήτες των μηχανών, πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να αφήσουν ίχνη σε μια μηχανή, από γνωστούς των οδηγών μέχρι περαστικούς σ’ ένα δρόμο που ήταν παρκαρισμένες. Εξετάζονται επισταμένως και οι καταθέσεις των μαρτύρων, σύμφωνα με τους οποίους οι δράστες φορούσαν μαύρα ή σκούρα ρούχα και είχαν παρόμοιο σωματότυπο, ψηλοί, λεπτοί, με μακριά μαλλιά.

Όσο για τους 99 κάλυκες και το ένα φυσίγγιο από καλάσνικοφ που βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης, πληροφορίες του Τύπου αναφέρουν ότι δεν προσέθεσαν κανένα στοιχείο στις έρευνες.
«Μια περίεργη προκήρυξη»

Για μια «περίεργη», όπως την χαρακτηρίζει, προκήρυξη ενημερώθηκε τηλεφωνικά η εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Με αυτήν, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση Ο.Π.Λ.Α. αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής. Η έκτασης μίας σελίδας προκήρυξη βρισκόταν μέσα σε φάκελο, στο γραμματοκιβώτιο μονοκατοικίας στην οδό Ήβης. Στο τηλεφώνημα επισημάνθηκε ως «πιστοποίηση» ότι η μία από τις τρεις μοτοσικλέτες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κλάπηκε από την οδό «Αιθαλίδου με ‘αι’» στην περιοχή της «Γούβας».

Το κείμενο ήταν γραμμένο με κεφαλαία γράμματα σε Η/Υ, με υπογράμμιση από την τρίτη παράγραφο έως τέλους και το αναδημοσιεύουμε ολόκληρο:

«Η Κομμουνιστική Διεθνής έχει ως σκοπό τον ένοπλο αγώνα για την ανατροπή της διεθνούς αστικής τάξης και την ίδρυση της διεθνούς δημοκρατίας των Σοβιέτ, που είναι ο πρώτος σταθμός στο δρόμο της ολοκληρωτικής κατάργησης κάθε κυβερνητικού συστήματος. Η Κομμουνιστική Διεθνής θεωρεί τη δικτατορία του προλεταριάτου ως το μοναδικό μέσο για να αποσπαστεί η ανθρωπότητα από τις φρικαλεότητες του καπιταλισμού». (Από το καταστατικό της Κομμουνιστικής Διεθνούς)

«Τα γεγονότα στο Λιτόχωρο είναι ένα μήνυμα για το μοναρχοφασισμό και τους Άγγλους... Θα είναι απόλυτα μέσα στη λογική της πολιτικής, που οι Άγγλοι και οι μοναρχοφασίστες εφαρμόζουν και δεν πρέπει να απορεί κανένας, αν αύριο εμφανιστεί και δεύτερος Μπαρούτας και μεθαύριο γίνουν δεκάδες και εκατοντάδες. Θα έρθει η στιγμή που ο λαός θα αποφασίσει να μην τον σφάζουν σαν κότες και τότε θα πάρει και αυτός τα άρματα». (Νίκος Ζαχαριάδης)

ΠΗΓΗ - TVXS.GR

29.10.09

Τέλος οι σκοπιές στα Α.Τ.

Καταργούνται σταδιακά οι σκοπιές έξω από τα αστυνομικά τμήματα όπως προανήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός επανέλαβε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Flash 96, ότι τα Αστυνομικά Τμήματα είναι κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών και δεν πρόκειται να μετατραπούν σε φρούρια.

«Βούληση του Υπουργείου είναι τα Αστυνομικά Τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά στους πολίτες, ώστε να προσφέρουν άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες και όχι να μετατραπούν σε χώρους φόβου και ταλαιπωρίας», πρόσθεσε.



Με τη σχετική απόφαση, περίπου 2.000 αστυνομικοί αναμένεται να αποδεσμευθούν σε ημερήσια βάση από τη φρούρηση των αστυνομικών τμημάτων, με στόχο να διατεθούν στις διοικητικές υπηρεσίες, στις πεζές περιπολίες και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών σε κάθε γειτονιά.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν συντρέχουν συνθήκες για νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς στην τρομοκρατία η καλύτερη απάντηση δεν είναι η περιστολή δικαιωμάτων και ο φόβος, αλλά περισσότερη δημοκρατία, σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών, ανοιχτός νους και επαγγελματισμός».


"Οχι σε μια φοβική δημοκρατία"


«Βρισκόμαστε σε μια νέα ποιοτικά μορφή τρομοκρατίας που πιο πολύ συνάδει με το απλό έγκλημα και την τυφλή και ωμή βία», δήλωσε, αναφερόμενος στην επίθεση στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 98,9.


Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε την ενέργεια αυτή, ενώ σημείωσε ότι «αυτοί που το κάνουν αυτό λένε ότι είναι αντίεξουσιαστές, αλλά στην πραγματικότητα είναι φανερά εξουσιαστές γιατί δεν υπάρχει πιο εξουσιαστική συμπεριφορά από αυτή του να αφαιρείς μια ανθρώπινη ζωή με τη δύναμη του όπλου».


Ερωτηθείς αν υπάρχουν λάθος χειρισμοί από την πλευρά του κ. Χρυσοχοΐδη, απάντησε ότι «είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για λάθος χειρισμούς», επισημαίνοντας πως «υπάρχουν και θετικά και αρνητικά από τους χειρισμούς του κ. Χρυσοχοΐδη».


Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «δεν θα μετατραπούν τα αστυνομικά κτήρια σε φρούρια». «Δεν πρέπει να μετατρέψουμε τη Δημοκρατία σε μια φοβική Δημοκρατία και την κοινωνία μας σε μια φοβική κοινωνία, διότι όσα μέτρα και αν πάρουμε στην κατεύθυνση της προληπτικής καταστολής μάλλον θα πλήξουμε τους πολίτες που δεν φταίνε σε τίποτα και παρά τις ομάδες αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Εξέφρασε, ωστόσο, την αντίθεσή του στη «λογική του υπουργού ότι έχουμε πόλεμο», υποστηρίζοντας ότι «η λογική έχουμε πόλεμο είναι μια λογική που δίνει αξία και που επιβεβαιώνουμε αυτούς τους ανθρώπους που είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία». «Καμία Δημοκρατία για μια δράκα παρανοϊκών ανθρώπων δεν πρέπει να αλλάξει την λειτουργία και την συμπεριφορά της απέναντι στον πολίτη», τόνισε.

ΠΗΓΗ - ΕΘΝΟΣ

Μήνυμα Παπανδρέου προς Γκρούεφσκι.

Την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί το ζήτημα της ονομασίας επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή άτυπη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, τονίστηκε ότι η εθνική «κόκκινη» γραμμή, η οποία είναι μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.

Ξεκαθαρίστηκε, επίσης, ότι η προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα γίνει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Διευκρινίστηκε δε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ακόμη ότι βούληση της Ελλάδας είναι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι είχαν χθες το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία μετά από πρωτοβουλία των Σκοπίων, ενώ ζητήθηκε να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών προκειμένου ο κ. Γκρούεφσκι να συγχαρεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, σημειώνεται ότι, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, οι κ.κ. Παπανδρέου - Γκρούεφσκι επεσήμαναν την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ.

Επισημαίνεται δε ότι πρωθυπουργοί των δύο χωρών εκτίμησαν ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι ουσιώδους σημασίας και για τα δύο μέρη.

Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλουν ως πρώτο θέμα τη συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι. Αναφέρουν δε ότι ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργών των δύο χωρών μετά από 3,5 χρόνια, όταν τον Μάρτιο του 2006 είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Κώστας Καραμανλής και Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ - ΕΘΝΟΣ

Εκρηξη στο σπίτι της Μ. Γιαννάκου.

Εκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σημειώθηκε στις 4.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής έξω από την πολυκατοικία που διαμένει η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέτα Γιαννάκου, επί της οδού Δεμερτζή 10 στα Πατήσια.

Προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και στον τηλεοπτικό σταθμό Alter.

Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην εφημερίδα στις 4.10 τα ξημερώματα είπε: "Σε 20 λεπτά θα εκραγεί μηχανισμός στη Δεμερτζή 10, στης Μαριέττας Γιαννάκου. Δεν είναι φάρσα".

Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο της πολυκατοικίας και σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και η περιοχή έχει αποκλειστεί.

ΠΗΓΗ - ΕΘΝΟΣ

Παράδοση της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς .

Σε κλίμα συγκίνησης κάτω από το νυχτερινό αττικό ουρανό και παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και της γενικής κυβερνήτου του Καναδά Μικαέλ Ζαν πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ 2010.

Η πρωθιέρεια Μαρία Ναυπλιώτου ακολουθούμενη από χορό ιερειών πλαισίωσε το βωμό, όπου η αφή της φλόγας έγινε από την τελευταία λαμπαδηδρόμο, την ολυμπιακή αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Νίκη Γεωργιάδου υπό τους ήχους του Ολυμπιακού ύμνου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο οποίος δήλωσε πως περήφανος που η Ελλάδα εκπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα για τους 21ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ 2010. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σημείωσε πως η λαμπαδηδρομία είχε συγκλονιστική ανταπόκριση καθώς «από τα 2.200 χιλιόμετρα που διένυσε βρήκε συγκινημένες καρδιές πρόθυμες να δεχτούν τα διαχρονικά μηνύματα για την αγάπη, ειρήνη, φιλία και συναδέλφωση των λαών». Ολοκληρώνοντας είπε πως παραδίδει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Ολυμπιακή Επιτροπή του Βανκούβερ εμπιστευόμενος εκ μέρους της Ελλάδας «ένα κομμάτι από την ιστορία μας, ένα κομμάτι από τον πολιτισμό μας, ένα κομμάτι από τη ζωή μας».

Ο διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής για του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ Τζόν Φέρλονγκ (John Furlong) στην ομιλία του σημείωσε πως η Ολυμπιακή φλόγα ενσωματώνει τις αξίες της ειρήνης, της φιλίας και του σεβασμού κι έχει τη δύναμη να ενώνει, να εμπνέει και να φέρνει αρμονία στον κόσμο. Ο Τζον Φέρλονγκ ανέφερε πως 12.000 λαμπαδηδρόμοι έχουν επιλεγεί για να μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την μία έως την άλλη άκρη του Καναδά. Και καθώς η φλόγα θα ταξιδεύει οι Καναδοί θα αφηγούνται τις ιστορίες τους και θα ανοίγουν τις κοινότητές τους στον κόσμο, συμπλήρωσε.

Μετά την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας, η γενική κυβερνήτης του Καναδά Μικαέλ Ζαν καθώς και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής διοργάνωσης των Ολυμπιακών του Βανκούβερ έκαναν από κοινού δηλώσεις στην έξοδο του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Η γενικής κυβερνήτης του Καναδά είπε πως είναι τιμή της να παρευρεθεί στην παράδοση της φλόγας που θα φτάσει στον Καναδά φέρνοντας μαζί της το πνεύμα της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης και της ειρήνης, ενώ δήλωσε πως ο Καναδάς είναι έτοιμος να υποδεχτεί τον κόσμο στην πιο σπουδαία αθλητική διοργάνωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ 2010 εξέφρασε τη χαρά του για την παραλαβή της Ολυμπιακής φλόγας που θα φθάσει στον Καναδά φέρνοντας τα αιώνια μηνύματά της. Δήλωσε πως νιώθει ευγνωμοσύνη απέναντι στους Ελληνες που εμπιστεύθηκαν στους Καναδούς την Φλόγα τους για να την ταξιδέψουν μακριά και υποσχέθηκε πως το Βανκούβερ θα ανταποκριθεί στη μεγάλη τιμή.

Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας παρέστησαν επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υπουργός Αθλητισμού του Καναδά Γκάρυ Λάν, η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη -Πετραλιά, ο δήμαρχος του Βανκούβερ Γκρέγκορ Ρόμπερτσον, ο Ελληνοκαναδός γερουσιαστής Λίο Χουσάκος, ο Ελληνοκαναδός βουλευτής Τζόν Κάννης και ο μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος.

ΠΗΓΗ - kathimerini.gr

Δίαιτα και άσκηση ό,τι καλύτερο για τους διαβητικούς.


Καταλυτική είναι η συνεισφορά της προσεκτικής διατροφής και της τακτικής άσκησης στην καταπολέμηση του διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία 3.000 υπέρβαρων διαβητικών που πήραν μέρος σε προληπτικό πρόγραμμα για διαβητικούς, διάρκειας τριών χρόνων. Η ομάδα χωρίστηκε σε τρία επιμέρους τμήματα: σε αυτούς που ακολούθησαν ειδική δίαιτα και μπήκαν σε πρόγραμμα άσκησης, σε όσους έλαβαν το φάρμακο για το διαβήτη metformin και σε αυτούς που έλαβαν ψευδοφάρμακο.

Η έρευνα του Lancet έδειξε ότι αυτοί που έκαναν την ειδική δίαιτα είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το πείραμα, που διεξήχθη από την Ερευνητική Ομάδα Προγράμματος Πρόληψης Διαβητικών των ΗΠΑ, έδειξε ότι όσοι έκαναν τη δίαιτα και έχασαν 7% του βάρους τους σε συνδυασμό με μισή ώρα άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα, είδαν τον κίνδυνο ανάπτυξης του διαβήτη Τύπου 2 να μειώνεται κατά 58% σε σύγκριση με όσους έλαβαν ψευδοφάρμακο.

Στην ομάδα που έλαβε metformin, το φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πάθησης από το 1950, σημειώθηκε πτώση του κινδύνου περίπου 30%.

Επτά χρόνια αφού το πείραμα τελείωσε, όλες οι ομάδες πλέον τρώνε περισσότερο προσεκτικά και ασκούνται τακτικά και είδαν βελτίωση της πάθησής τους.

ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

28.10.09

Οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου .

«Τα νιάτα της πατρίδας μας μάς γέμισαν περηφάνια και ελπίδα», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έπειτα από την παρέλαση των μαθητών στο Σύνταγμα.


Με την παρέλαση των μαθητών στο Σύνταγμα, ενώπιον της υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου κορυφώθηκαν στην Αθήνα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναού Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στεφάνι κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός, η υπερνομάρχης Ντ. Μπέη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γ. Παπανικολάου, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο αντιπτέραρχος Κων. Καλαμάτας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο ζ' αντιπρόεδρος της Βουλής Αθ. Λεβέντης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης, και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη. Επιπλέον εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ στεφάνι κατέθεσε ο βουλευτής Παν. Καμμένος, εκ μέρους του προέδρου της Βουλής ο α' αντιπρόεδρος Γρ. Νιώτης και εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.

«Τα νιάτα της πατρίδας μας μάς γέμισαν περηφάνια και ελπίδα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που ήταν εδώ, αλλά και εκείνοι που δεν ήταν εδώ με τα μάτια της ψυχής τους και με το δικό τους τρόπο ο καθένας αποτίουν φόρο τιμής στους ήρωες της εποποιίας 1940» δήλωσε η κα Άννα Διαμαντοπούλου μετά τη λήξη της παρέλασης. Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτές οι αξίες, αυτά τα ιδανικά μας εμπνέουν όλους για τον καθημερινό αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον που αξίζει στην πατρίδα μας». Επιπλέον η κα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι «όχημα γι΄ αυτό το μέλλον είναι μια καλύτερη παιδεία. Γι΄ αυτό το λέμε και το εννοούμε. Πρώτα ο μαθητής, πρώτα η μαθήτρια».

Ο κ. Νιώτης δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξουμε ότι τιμούμε και σεβόμαστε τη μνήμη και τη θυσία των ηρώων του '40 είναι να κατοχυρώσουμε στην πράξη την εθνική μας ενότητα και ομοψυχία και να υπηρετήσουμε το σύγχρονο καθήκον, να θέσουμε την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Η πατρίδα είναι μία από τις αξίες στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει πίστη και οι οποίες δέχονται συνεχώς έναν πόλεμο λόγω και της παγκοσμιοποίησης, ανέφερε ο κ. Καμμένος. «Ιδιαίτερα», όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ, «σε μια χώρα όπως η δική μας, που δέχεται συνεχείς απειλές και έχει κράτη γείτονες που προκαλούν και στον αέρα και στη θάλασσα και στις πεδιάδες». Ερωτηθείς για το θέμα της κατάργησης των παρελάσεων ο κ. Καμμένος «συνέστησε σε αυτούς που ζητούν να καταργηθεί, να φύγουν από το Κολωνάκι και τα σπίτια τους όπου κάνουν υψηλή κριτική, και να επισκεφθούν την ακριτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου» για να δουν τη λαμπρότητα με την οποία γίνονται οι παρελάσεις. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενότητα στη ΝΔ ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό τα κόμματα προσθέτοντας ότι «πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για κόμματα και τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθένα και να δούμε αυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία, τις αρχές και τις παραδόσεις μας».

«Το όχι του Μεταξά και του ελληνικού λαού δείχνουν ότι οι Ελληνες όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα», δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης. Πρόσθεσε δε «ότι σήμερα και μετά το χθεσινό χτύπημα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο όχι στον κοινωνικό εχθρό που βρίσκεται εντός των πυλών και να τον εξαρθρώσουμε». Αφού χαρακτήρισε «άνανδρη» την χθεσινή επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής και τόνισε ότι πρέπει να εξαρθρώσουμε την τρομοκρατία σε όλες τις διαστάσεις της είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή στην τρομοκρατία από κανέναν πολιτικό χώρο».
ΠΗΓΗ - kathimerini.gr

Κ. Παπούλιας: Μήνυμα κοινωνικής συνείδησης το έπος του '40.


«Ο αγώνας συνεχίζεται σήμερα σε πολλά επίπεδα για την υπεράσπιση της πατρίδας και της εδαφικής της ακεραιότητας, για ένα καλύτερο περιβάλλον, για καλύτερη υγεία, για καλύτερη παιδεία, για μια καινούρια κοινωνική συνείδηση, συνείδηση αλληλεγγύης για τον αδύναμο και τον κατατρεγμένο, για τη δημιουργία μιας πατρίδας που θα αγκαλιάζει όλους μας και ιδιαίτερα τους νέους που ζουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή την εθνική επέτειο.
Τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη παρακολούθησαν ακόμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων Ασφαλείας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές και υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο νομάρχης και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και πλήθος κόσμου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε: "Το μήνυμα της ημέρας είναι πως οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι, αισιόδοξοι και υπερήφανοι. Αυτό όμως απαιτεί μια πανεθνική προσπάθεια. Αυτή την προσπάθεια διευθύνει η κυβέρνηση και σε αυτήν την προσπάθεια απευθύνουμε πρόσκληση να συμμετάσχουν όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες χωρίς καμία πολιτική διάκριση με στόχο να κάνουμε την πατρίδα μας ισχυρότερη, ανταγωνιστικότερη, καλύτερη για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας".

Για ημέρα μνήμης και παραδειγματισμού μίλησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή. Όπως τόνισε ο Γ. Τραγάκης "η καρδιά της Ελλάδας χτύπησε σήμερα στη Μακεδονία. Χτύπησε στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε υπερήφανοι για τα στρατευμένα νιάτα μας. Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, περισυλλογής και παραδειγματισμού. Ας παραδειγματιστούμε όλοι από τη θυσία των ηρώων του 1940. Σήμερα να πούμε όλοι το μεγάλο όχι στην τρομοκρατία, να πούμε το μεγάλο όχι στη διαφθορά και να πούμε το μεγάλο ναι στις δημοκρατικές διαδικασίες, να πούμε το μεγάλο ναι στη διαφάνεια και να πούμε το μεγάλο ναι στην ενότητα των Ελλήνων".

ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

27.10.09

Τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος της Αγίας Παρασκευής .

Τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος της Αγίας Παρασκευής στην οδό Πεντέλης 10 σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ.

Τέσσερις άνδρες επιβαίνοντας σε δύο μοτοσυκλέτες σταμάτησαν έξω από το τμήμα λίγα λεπτά πριν από τις 10 και γάζωσαν με τρία αυτόματα όπλα -Καλάσνικοφ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις- το ισόγειο και τον 1ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται το ΑΤ Αγίας Παρασκευής.

Επί τόπου βρέθηκαν περίπου 40 κάλυκες.
Από τα πυρά τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί: Ενας αστυφύλακας, μία γυναίκα δόκιμος αστυφύλακας και τέσσερις ειδικοί φρουροί εκπαιδευόμενοι. Επίσης ένας πολίτης τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσμα τζαμιού στο πόδι, ενώ υπέστη και νευρικό κλονισμό. Οι τραυματίες νοσηλεύονται στον Ερυθρό Σταυρό και το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Σοβαρότερη είναι η κατάσταση του αστυνομικού που νοσηλεύεται στο 401. Εχει τραυματιστεί στην κοιλιακή χώρα και δίνεται αγώνας για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του. Σοβαρή αλλά ελεγχόμενη ήταν η κατάσταση της 20χρονης δοκίμου η οποία φέρει τραύμα στο στήθος. Λίγο πριν από τις 01.00 πληροφορίες από τον Ερυθρό Σταυρό ήθελαν την γυναίκα τραυματία να "πηγαίνει καλύτερα". και να έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που γινόταν αλλαγή βάρδιας και για το λόγο αυτό οι αστυνομικοί βρίσκονταν έξω από το τμήμα.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί η ταυτότητα των δραστών, κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, κάνουν λόγο για πρακτική που παραπέμπει σε ενέργειες του "Επαναστατικού Αγώνα", χωρίς να αποκλείεται η εμπλοκή άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εξαπέλυσαν αμέσως ανθρωποκυνηγητό στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής και τα βόρεια προάστεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Επίσης αναζητούνται στοιχεία ή το ίδιο το μέσο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης. Μοτοσυκλέτα που εντοπίσθηκε στην περιοχή του Παπάγου δεν συσχετίζεται τελικά με την επίθεση.


Στον τόπο της επίθεσης έφθασαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μαζί με ειδικούς της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε άμεσα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατευθύνθηκε κατόπιν στο 401 και τον Ερυθρό Σταυρό όπου νοσηλεύονται οι πέντε από τους έξι αστυνομικούς.

Συσχετίζουν την επικήρυξη

Η τρομοκρατική ενέργεια εκδηλώθηκε μετά τη χθεσινή επικήρυξη των τριών "ληστών με τα μάυρα", με το ποσό των 600.000 ευρώ, οι οποίοι κατηγορούνται για σωρεία ληστειών σε τράπεζες και που με βάση κάποια στοιχεία που διαθέτουν οι αρχές ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Παρατηρητές του φαινομένου της τρομοκρατίας στη χώρα μας ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται η επίθεση στο Α.Τ Αγίας Παρασκευής να σχετίζεται με την εν λόγω προκήρυξη. Ισως - έλεγαν - οι τρομοκράτες να ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι είναι εδώ και ότι μπορούν παρά τις όποιες πληροφορίες που διαρρέονται ότι η αστυνομία βρίσκεται επί τα ίχνη τους, αυτοί μπορούν και προβαίνουν σε ενέργειες όπως η αποψινή.

Η δολοφονική επίθεση γίνεται μολις τέσσερις μήνες μετά το φόνο αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στα Πατήσια, ο οποίος φύλαγε γυναίκα που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Επιθέσεις εναντίον αστυνομικών είχαν σημειωθεί στα Εξάρχεια, εναντίον του Διαμαντή Ματζούνη και σε τμήματα όπως αυτό της Νίκαιας και της Νέας Ιωνίας.

ΠΗΓΗ - ΕΘΝΟΣ

26.10.09

SΟS για τη νέα γρίπη στις ΗΠΑ .

Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξαιτίας της νέας γρίπης, ενώ στην Ευρώπη ο ιός επεκτείνεται πλέον ταχύτερα και προκαλεί περισσότερα κρούσματα, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Παγκοσμίως, ο απολογισμός των νεκρών από τη νέα γρίπη πλησίασε τις 5.000.

O πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε την Παρασκευή απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την επιδημία της νέας γρίπης. Με αυτήν τίθενται σε εφαρμογή σχέδια που διευκολύνουν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την υπουργό Υγείας Κάθλιν Σιμπέλιους, μεταξύ άλλων και μέσω της παράκαμψης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη δημιουργία στα νοσοκομεία τμημάτων εξωτερικών ασθενών. Ήδη ο ιός Η1Ν1 της νέας γρίπης έχει διαδοθεί σε 46 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Έχουν καταγραφεί περίπου ένα εκατομμύριο κρούσματα και σχεδόν 1.000 θάνατοι. Από τον Λευκό Οίκο έσπευσαν να εξηγήσουν πως η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν οφείλεται σε κάποια νέα αρνητική εξέλιξη, αλλά αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους.

Από τότε που ανακαλύφθηκε ο ιός Η1Ν1, τον Απρίλιο, μέχρι πριν από μία εβδομάδα, 4.735 θάνατοι εξαιτίας του είχαν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα περισσότερα από τα θανατηφόρα κρούσματα (3.539) καταγράφηκαν στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, αναφέρει ο ΠΟΥ στην τελευταία ανακοίνωσή του για την πανδημία.

Οικογενειακός γιατρός όλο το 24ωρο και ιατρικές μονάδες σε κάθε δήμο .

Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες με την ίδρυση, σε διαδοχικές φάσεις, Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα είναι η μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης που δρομολογεί για την Υγεία.

Oι Μονάδες αυτές, όπως αποκαλύπτει η νέα υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προβλέπεται να είναι κατά την πλήρη ανάπτυξή τους 24ωρης λειτουργίας με όλες τις βασικές ειδικότητες, ενώ καθιερώνεται ο οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος, η επιλογή των οποίων θα είναι ελεύθερη. Η πρόσβαση στη Μονάδα Οικογενειακής Ιατρικής και στον οικογενειακό γιατρό, όπως και σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες, θα γίνεται με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας που θεσμοθετείται. «Στόχος μας είναι η εξασφάλιση ενός βασικού πακέτου παροχών υγείας για όλους» και προτεραιότητες, δεσμεύεται η υπουργός, «η πρόληψη και η στήριξη της οικογένειας».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αποκαλύπτει επίσης στα «ΝΕΑ» το σχέδιο για τον δραστικό περιορισμό του κόστους των προμηθειών των νοσοκομείων απ΄ όπου θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. «Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά θα συγκρουστούμε όπου χρειαστεί», λέει όταν ερωτάται για τα συμφέροντα των «πιράνχας». Το δημόσιο χρέος βρέθηκε εν μια νυκτί διπλάσιο απ΄ ό,τι έλεγε ότι ήταν η Ν.Δ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να «χαρίζεται». Ως προϊσταμένη ενός υπουργείου με τεράστιες οικονομικές ανάγκες νιώθετε με «δεμένα χέρια»; Πώς θα διασφαλίσετε πόρους;

Η πολιτική είναι ζήτημα επιλογών. Η κυβέρ- νηση της Ν.Δ., αντί για τους αναγκαίους νοσηλευτές προσέλαβε αγροφύλακες. Εμείς παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Αυτό φάνηκε και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στις Προγραμματικές Δηλώσεις, καθώς έδωσε έμφαση στην Υγεία. Στόχος μας η αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία στο 1% του ΑΕΠ στην τετραετία και η πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών άμεσα με τον προϋπολογισμό το 2010. Τους πόρους θα τους εξασφαλίσουμε θέτοντας νέες προτεραιότητες στην κατεύθυνση της δίκαιης αναδιανομής για τη στήριξη του εισοδήματος, του Κοινωνικού Κράτους και της Υγείας, με εξορθολογισμό των δαπανών και αποτελεσματικό έλεγχο ως προς την αξιοποίησή τους. Οι 20 από τις πρώτες κρίσιμες 100 ημέρες πέρασαν. Τα δύσκολα πέρασαν ή έρχονται;

Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, αλλά προχωράμε με σχέδιο, θέληση και αποφασιστικότητα. Προϋπόθεση για να πετύχουμε σ΄ αυτήν τη δύσκολη μάχη είναι η ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία για την Υγεία, με πρωταγωνιστές τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζομένους, με όλους όσοι με πατριωτισμό κρατούν ζωντανό το ΕΣΥ παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες.

Τα χρέη των νοσοκομείων είναι υπέρογκα. Πώς θα προχωρήσετε;

Δέσμευσή μας είναι η αναγέννηση και η ολοκλήρωση του ΕΣΥ. Η αντιμετώπιση των μεγάλων ανισοτήτων στην Υγεία με σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία που σέβονται τον πολίτη και υπηρετούν τις ανάγκες του.

Το χρέος των νοσοκομείων από το 2005 μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 6,2 δισ. ευρώ. Σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών συγκροτούμε Επιτροπή διαπραγμάτευσης και ρύθμισης του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, κάνουμε ριζική τομή στο σύστημα προμηθειών. Δεν μπορεί τα χρήματα των φορολογουμένων να χάνονται σε μία μαύρη τρύπα. Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της Υγείας; «Πιράνχας» τα είχε χαρακτηρίσει ο προκάτοχός σας.

Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά θα συγκρουστούμε όπου χρειασθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε κανόνες, διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου, και να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Και μεγάλος μας σύμμαχος σ΄ αυτή τη μάχη είναι ο πολίτης.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής ήταν η άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. δύο μέρες πριν από τις εκλογές, με το οποίο άνοιγε η πόρτα στην εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ:
Δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουν πενταπλάσιο κόστος από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να εναρμονιστούν οι τιμές με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα από τον εξορθολογισμό συνολικά του συστήματος μπορεί να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ για την Υγεία


ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Γιώργος Οικονόμου
Θα αλλάξετε το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων και αν ναι, ποιες είναι οι προθέσεις σας;
Το σύστημα προμηθειών που θεσπίστηκε το 2007 δεν λειτούργησε. Οι προμήθειες συνέχισαν να γίνονται κατ΄ εξαίρεση του κανόνα. Αποτέλεσμα είναι η σπατάλη, οι παρατυπίες και οι γκρίζες ζώνες που διαμορφώνουν εστίες διαφθοράς.

Βασικές αρχές του συστήματος προμηθειών που προωθούμε είναι η αποκέντρωση με ενιαίες προδιαγραφές, η ενιαία κωδικοποίηση ειδών, η καθιέρωση ανοικτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών, η ολοκλήρωση και εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία. Δεν μπορεί στη χώρα μας οι προμήθειες στον χώρο της υγείας να έχουν πενταπλάσιο κόστος από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επιτέλους, πρέπει να εναρμονιστούν οι τιμές με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτός είναι βασικός στόχος μας. Μέσα από τον εξορθολογισμό συνολικά του συστήματος εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ για την υγεία.

Τάσος Δελής
Η έλλειψη ΜΕΘ «σκοτώνει» κάθε χρόνο πολλούς τραυματίες που έχουν ανάγκη. Η Ελλάδα δεν έχει 20-30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να λύσει το πρόβλημα;

Συμφωνώ. Είναι ντροπή στη σημερινή Ελλάδα να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους άνθρωποι επειδή σύγχρονες και εξοπλισμένες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Προχωράμε με 3.000 νέες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες κατά προτεραιότητα θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες.

Γιώργος Καραγκούνης
Πότε θα γίνει ενοποίηση και ενσωμάτωση στο ΕΣΥ των κλάδων υγείας των ταμείων; Τι θα γίνει με την πρωτοβάθμια υγεία;

Δέσμευσή μας είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Φυσικά, αυτό το σχέδιο απαιτεί χρονοδιάγραμμα και φάσεις. Προϋποθέτει σε πρώτο στάδιο δικτύωση, συνέργεια και αξιοποίηση όλων των σημερινών υπηρεσιών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το σχέδιό μας προβλέπει τη σύσταση μονάδων οικογενειακής ιατρικής σε κάθε δήμο με 24ωρη λειτουργία, οικογενειακό γιατρό και παιδίατρο που να επιλέγεται ελεύθερα, ηλεκτρονική κάρτα υγείας η οποία θα εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό, στη μονάδα οικογενειακής ιατρικής και στο φαρμακείο, καθώς και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που θα ενσωματώνεται στην κάρτα υγείας. Στόχος η εξασφάλιση ενός βασικού πακέτου παροχών υγείας για όλους. Προτεραιότητές μας είναι η πρόληψη και η στήριξη της οικογένειας.

Θεόδωρος Ποστανίδης
Το σύστημα υγείας της Ολλανδίας, χωρίς να είναι τέλειο, είναι καλό, λειτουργικό, κάνει οικονομία στα φάρμακα και στην πολυφαρμακία και είναι μέσα σε αυτό που οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ. Σκέφτεστε να το υιοθετήσετε;

Οι επιπτώσεις στα Ταμεία από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρξαν δραματικές. Η κατάργηση της λίστας φαρμάκου, η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησής του και η απουσία έλεγχου των δαπανών εκτόξευσε την τιμή του φαρμάκου και επιβάρυνε τα Ταμεία. Το επιπλέον κόστος αγγίζει τα 2 δισ. τον χρόνο. Επιπλέον, η απουσία βούλησης για να εφαρμοστεί η επιστροφή του 3% από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα Ταμεία σήμανε απώλεια εσόδων που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η καθιέρωση λίστας φαρμάκου με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Στόχος μας η εξασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του πολίτη, ο εξορθολογισμός και η εξοικονόμηση πόρων. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει καθοριστικά η ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Δίκαιος Αργύριος
Τι θα κάνετε με το θέμα των επιτροπών; Χρειάζονται πραγματικά, μπορεί να ελεγχθεί η σκοπιμότητά τους και το έργο που παράγουν;

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε παγώσαμε όλες τις επιτροπές και τις επαναξιολογούμε, ιδιαίτερα τις αμειβόμενες, με στόχο να λειτουργήσουν μόνο αυτές που είναι απαραίτητες και με αξιοκρατία ως προς τη στελέχωσή τους.
ΠΗΓΗ - ΤΑ ΝΕΑ

Εξερευνώντας το ψυχρό Σύμπαν .


«Βλέποντας» την υπέρυθρη ακτινοβολία το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηerschel ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη την παρατήρηση των ψυχρών σωμάτων του Σύμπαντος, όπως είναι οι πλανήτες και τα τεράστια νέφη από αέρια και σκόνη. Οι εικόνες που μας μεταδίδει είναι εντυπωσιακές, καθώς και η ίδια η κατασκευή του
Στις αρχές του Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα αποτελέσματα του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου Ηerschel, το οποίο εκτοξεύτηκε την περασμένη άνοιξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSΑ). Οι παρατηρήσεις στα υπέρυθρα μήκη κύματος με αυτό το τηλεσκόπιο αναμένεται να δώσουν απαντήσεις στο πώς δημιουργήθηκαν στο παρελθόν οι γαλαξίες και πώς δημιουργούνται, ακόμη και σήμερα, οι αστέρες.

Από την εποχή του Γαλιλαίου οι αστρονόμοι κατασκευάζουν όλο και μεγαλύτερα τηλεσκόπια, για να έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν όλο και πιο αμυδρά και πιο απομακρυσμένα ουράνια σώματα. Η παρατήρηση ωστόσο από την επιφάνεια της Γης δεν μας επιτρέπει να συλλέξουμεόλεςτις πληροφορίες που περιέχονται στην ακτινοβολία κάθε σώματος, επειδή η ατμόσφαιρα της Γης είναι διαφανής μόνο στο φως και στα ραδιοφωνικά κύματα. Ετσι, οι υπόλοιπες ακτινοβολίες, όπως για παράδειγμα οι υπέρυθρες, οι υπεριώδεις και οι ακτίνες-Χ, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν μόνο από διαστημικά όργανα τοποθετημένα έξωαπό την ατμόσφαιρα της Γης. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η ΕSΑ εκτόξευσε τον περασμένο Μάιο το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηerschel, το οποίο παρατηρεί το Σύμπαν στα υπέρυθρα μήκη κύματος με σκοπό την κατανόηση του τρόπου δημιουργίας των γαλαξιών και των αστέρων.
ΠΗΓΗ - ΤΑ ΝΕΑ

Γονιδιακή θεραπεία κατά της νόσου του Πάρκινσον.

Με γονιδιακή θεραπεία είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί η νόσος του Πάρκινσον, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Πρόκειται για έρευνα τριάμισι ετών, που μέχρι τώρα έχει δοκιμαστεί σε πειραματικά εργαστήρια σε μαϊμούδες. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς έπειτα από δοκιμές μικρής κλίμακας σε ανθρώπους ασθενείς αυτοί σταμάτησαν σε σημαντικό βαθμό να έχουν το τρέμουλο και τα άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν και δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, ο Κυριάκος Μητροφάνους, αντιπρόεδρος της βρετανικής εταιρείας Oxford Biomedica της Οξφόρδης, και ο Νικόλας Μαζαράκης του τμήματος Γονιδιακής Θεραπείας του Imperial College του Λονδίνου. Η θεραπεία, με την ονομασία ProSavin, η οποία ανακαλύφθηκε από την Oxford Biomedica, εισάγει με τη βοήθεια ενός «αφοπλισμένου» ιού στον εγκέφαλο τρία γονίδια, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή της ντοπαμίνης, του βασικού νευροδιαβιβαστή που στέλνει χημικά μηνύματα, η έλλειψη του οποίου στον εγκέφαλο χαρακτηρίζει τη νόσο Πάρκινσον.

Τα γονίδια μετατρέπουν ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα σε παραγωγούς ντοπαμίνης. Οι πρώτες ενδείξεις από τις δοκιμές επί ένα χρόνο σε έξι ασθενείς είναι ενθαρρυντικές.

Σε περίπτωση που τα θετικά αποτελέσματα συνεχιστούν, τότε και θα ξεκινήσει η τρίτη φάση δοκιμών της θεραπείας από το 2013, με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους ασθενών, για να αξιολογηθεί οριστικά η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων των ερευνητών στα πειραματόζωα, υπό το νευροχειρουργό Στεφάν Παλφί του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Απεικόνισης της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, παρουσιάστηκαν στο περιοδικό «Science Translational Medicine».

Όπως αποδείχτηκε, η γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε στο φυσιολογικό επίπεδο την ντοπαμίνη στους εγκεφάλους των μαϊμούδων, διόρθωσε τα κινητικά προβλήματα κι εμπόδισε τις δυσκινησίες, το τρέμουλο και την ακαμψία, χωρίς να παρουσιαστούν σοβαρές παρενέργειες.

Το μέσο ποσοστό θεραπείας στα ζώα εκτιμήθηκε στο 80%. Η νόσος Πάρκινσον πλήττει περίπου το 1% των ανθρώπων άνω των 65.

Η γονιδιακή θεραπεία ProSavin δεν είναι η μόνη που ερευνάται διεθνώς για το Πάρκινσον. Τουλάχιστον τρεις ακόμα διαφορετικές γονιδιακές μέθοδοι βρίσκονται σε φάση δοκιμών, αλλά η ProSavin φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

25.10.09

Φόρουμ πρακτόρων στην Αθήνα για την τρομοκρατία .


Πράκτορες της CIA αναμένεται, σύμφωνα με αποκλειστικές και περίεργα σχολιαζόμενες πληροφορίες του «Βήματος», να επισκεφθούν την προσεχή εβδομάδα τη χώρα μας, και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο, που η «νεοτρομοκρατία» ανθεί, ενώ ο φάκελος της «17 Νοέμβρη» ανοίγει ξανά…
Αν και η επίσημη δικαιολογία για την επίσκεψη των πρακτόρων της αμερικανικής υπηρεσίας είναι η συμμετοχή τους σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στη χώρα μας, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, η χρονική συγκυρία της επίσκεψης, αλλά και το νέο «κλίμα» που επικρατεί στο νεοσύστατο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον αποκεφαλισμό του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλη Τσιατούρα και τις αλλαγές στην κορυφή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού που προετοιμάζονται από το ΚΥΣΕΑ, αύριο και μεθαύριο.
Είναι γνωστό ότι οι αμερικανοί, πίεζαν σταθερά για πολλά χρόνια να ανοίξει ξανά ο φάκελος της «17Ν» επειδή πίστευαν ότι υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψη και άλλων ατόμων. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μέχρι και την αποχώρηση του από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υποστήριζε ότι η οργάνωση έχει εξαρθρωθεί, και οι δράστες είναι στη φυλακή. Ομως, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι είναι επιβεβλημένο γύρω από το θέμα αυτό να αναθεωρηθούν κάποιες απόψεις και να εφαρμοστούν κάποιες διαφορετικές πρακτικές, καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία μετά το 2005 τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν εκ νέου και να συγκριθούν με τα πρόσφατα ευρήματα. Δεν θεωρείται τυχαίο, ότι λίγες μέρες πριν από την άφιξη των πρακτόρων της CIA από το υπουργείο «διαρρέει» η πληροφορία του ανοίγματος του φακέλου, που θεωρείται βέβαιο ότι σαν θέμα θα συζητηθεί ευρύτατα στο Φόρουμ ενώ παράλληλα και ανεξήγητα σχεδιάζεται άμεση κατάργηση της διάταξης που ουσιαστικά χαρακτηρίζει την κουκούλα «ιδιώνυμο αδίκημα».

ΠΗΓΗ - ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τουλάχιστον 5.000 οι νεκροί της νέας γρίπης παγκοσμίως.

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τη νέα γρίπη Η1Ν1 σε 195 χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο προηγούμενος απολογισμός, μια βδομάδα πριν, γνωστοποιούσε τον θάνατο “τουλάχιστον 4.735” ανθρώπων, δηλαδή είχαμε 265 θανάτους σε μία βδομάδα.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η βόρεια Αμερική όπου οι νεκροί φτάνουν τους 3.539, ενώ ακολουθεί η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με 1.028 θανάτους, έναντι "τουλάχιστον 261 στην Ευρώπη".

Ακόμη με σημερινή της ανακοίνωση η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων ΕΜΕΑ εξακολουθεί να συστήνει τη χορήγηση σε δύο δόσεις των τριών εμβολίων που έχει εγκρίνει η ΕΕ, μολονότι στοιχεία δείχνουν ότι για δύο από αυτά τα εμβόλια μπορεί να επαρκεί η χορήγηση του εμβολίου σε μία μόνο δόση. Τα τρία εμβόλια κατά της γρίπης των χοίρων τα οποία έχει εγκρίνει η ΕΕ είναι τα: Focetria της Novartis, Pandemrix της GlaxoSmithKline και Celvapan της Baxter.

Όπως σημειώνει η ΕΜΕΑ “τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για το Pandemrix και το Focetria δείχνουν ότι μία μόνο δόση μπορεί να επαρκεί για τους ενήλικες, αλλά είναι πολύ περιορισμένα για να επιτρέψουν στην επιτροπή να εισηγηθεί τη γενικότερη χρήση ενός προγράμματος εμβολιασμού με μία μόνο δόση”.

ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τουλάχιστον 5.000 οι νεκροί της νέας γρίπης παγκοσμίως.

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τη νέα γρίπη Η1Ν1 σε 195 χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο προηγούμενος απολογισμός, μια βδομάδα πριν, γνωστοποιούσε τον θάνατο “τουλάχιστον 4.735” ανθρώπων, δηλαδή είχαμε 265 θανάτους σε μία βδομάδα.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η βόρεια Αμερική όπου οι νεκροί φτάνουν τους 3.539, ενώ ακολουθεί η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με 1.028 θανάτους, έναντι "τουλάχιστον 261 στην Ευρώπη".

Ακόμη με σημερινή της ανακοίνωση η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων ΕΜΕΑ εξακολουθεί να συστήνει τη χορήγηση σε δύο δόσεις των τριών εμβολίων που έχει εγκρίνει η ΕΕ, μολονότι στοιχεία δείχνουν ότι για δύο από αυτά τα εμβόλια μπορεί να επαρκεί η χορήγηση του εμβολίου σε μία μόνο δόση. Τα τρία εμβόλια κατά της γρίπης των χοίρων τα οποία έχει εγκρίνει η ΕΕ είναι τα: Focetria της Novartis, Pandemrix της GlaxoSmithKline και Celvapan της Baxter.

Όπως σημειώνει η ΕΜΕΑ “τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για το Pandemrix και το Focetria δείχνουν ότι μία μόνο δόση μπορεί να επαρκεί για τους ενήλικες, αλλά είναι πολύ περιορισμένα για να επιτρέψουν στην επιτροπή να εισηγηθεί τη γενικότερη χρήση ενός προγράμματος εμβολιασμού με μία μόνο δόση”.

ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μετά τις 10 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός για τη γρίπη Α.

Στο διάστημα 10-25 Νοεμβρίου και για την πρώτη ομάδα υψηλού κινδύνου του πληθυσμού θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη Α, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Πανδημίας.
Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δυο φάσεις. Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται οι χρόνια πάσχοντες και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας, οι έγκυες του δευτέρου και τρίτου τριμήνου και ιδιαίτερα, όσες αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας στην εγκυμοσύνη τους, όπως για παράδειγμα διαβήτη. Σε πρώτη φάση, το εμβόλιο θα κληθούν να κάνουν και όσοι φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών και το μεγαλύτερο μέρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά κατά σειρά προτεραιότητας τις εξής ηλικιακές ομάδες: υγιείς άνδρες και γυναίκες 15-40 ετών, καθώς παρατηρείται στις ηλικίες αυτές πιο συχνά η εμφάνιση επιπλοκών από τη νέα γρίπη.

Θα ακολουθήσουν, υγιείς ενήλικες 40-50 ετών και στη συνέχεια όσοι βρίσκονται στη δεκαετία μεταξύ 50 και 60.

Η τελευταία κατηγορία πολιτών που θα εμβολιαστούν, αφορά τα υγιή άτομα κάτω των 15 ετών και άνω των 65 ετών.

Οσον αφορά τη δοσολογία του εμβολίου, όλοι όσοι θα εμβολιαστούν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα κάνουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, δύο δόσεις του εμβολίου θα κάνουν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η ηλικία τους είναι κάτω των δέκα ετών και άνω των 60.

Ηδη, έχουν παραγγελθεί 3.500.000 δόσεις του εμβολίου για τη νέα γρίπη, από τις εταιρείες Claxo και Novartis, ενώ 1.500.000 θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος Νοεμβρίου και 2.000.000 θα παραληφθούν το Δεκέμβριο.

Οι χώροι στους οποίους θα γίνονται οι εμβολιασμοί είναι κατά κύριο λόγο υπηρεσίες Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, νοσοκομεία, αλλά και σε δομές των Νομαρχιών, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και από τις νομαρχίες ακόμη, και σε ώρες μη λειτουργίας, σχολεία.

Σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου οι επιστήμονες τόνισαν ότι για την παρασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί ο ίδιος ανοσοενισχυτικός παράγοντας με αυτόν της κοινής γρίπης και της γρίπης των πτηνών και παρόμοια τεχνική με τα προηγούμενα εμβόλια. Τόνισαν δε, πως η μέχρι τώρα χρήση του δείχνει ότι πρόκειται για ασφαλές εμβόλιο.

Σε σχέση με τις παρενέργειες, τις χαρακτήρισαν ήπιες, κάνοντας λόγο για πόνο που εμφανίζεται στο χέρι το πρώτο 24ωρο, ενώ σε ένα από τα δυο εμβόλια που θα διατεθούν από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, καταγράφεται μικρός πυρετός για μια ημέρα.

Φορτιστής κινητών με μεθανόλη.

Οι βιαστικοί και οι…αφηρημένοι, που δεν φόρτισαν το κινητό τους στο σπίτι τους, έχουν πλέον μια εναλλακτική λύση για φόρτιση…στο πόδι. Η ιαπωνική εταιρία Toshiba παρουσίασε έναν καινοτομικό φορητό φορτιστή κινητών τηλεφώνων, iPod και άλλων ψηφιακών συσκευών, ο οποίος αποτελείται από κυψέλη καυσίμου.
Με μια αρχική τροφοδοσία του φορτιστή με μεθανόλη, η κυψέλη καυσίμου παράγει ηλεκτρισμό μέσω χημικής αντίδρασης με το οξυγόνο.

Ο φορτιστής φορτίζει την οποιαδήποτε κινητή ηλεκτρονική συσκευή που έχει θύρα USB, μέσω του σχετικού καλωδίου.

Η ιαπωνική εταιρία, που διαβλέπει λαμπρό μέλλον για τις κυψέλες καυσίμου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμά ότι οι φορητοί φορτιστές θα έχουν ζήτηση στην αγορά, καθώς οι όλο και πιο απαιτητικές σε ενέργεια κινητές ψηφιακές συσκευές εξαντλούν πιο γρήγορα τις μπαταρίες τους.

Ο φορητός φορτιστής-κυψέλη καυσίμου Dynario της Τoshiba έχει μέγεθος περίπου μιας παλάμης και φορτίζει πολύ γρήγορα. Ένα απλό γέμισμά του με μεθανόλη, από ένα ειδικό cartridge, μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό για την φόρτιση δύο κινητών τηλεφώνων.

Ο φορτιστής θα διατίθεται αρχικά στην ιαπωνική αγορά στην τιμή των 220 ευρώ περίπου, ενώ ένα σετ με πέντε cartridges τροφοδοσίας με μεθανόλη κοστίζει άλλα 23 ευρώ.

Δεν είναι αθώα τα βιοκαύσιμα.

Οι κανονισμοί που διέπουν την παραγωγή βιοκαυσίμων, ενθαρρύνουν την αποψίλωση των δασών και τελικά επιδεινώνουν, αντί να μειώνουν, την την εκπομπή «αερίων του θερμοκηπίου» και την κλιματική αλλαγή, προειδοποιούν 13 κορυφαίοι αμερικανοί και αυστριακοί επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν οι κυβερνήσεις του πλανήτη να διευθετήσουν το πρόβλημα κατά την επόμενη σύνοδο για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Τίμοθι Σέρτσινγκερ του πανεπιστημίου Πρίνστον, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Τάιμς της Ν.Υόρκης», τονίζει την ανάγκη να κλείσει το «παραθυράκι» που εξαιρεί από τους περιορισμούς το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από βιοκαύσιμα.

Όπως αναφέρει, ουσιαστικά είναι λανθασμένοι οι μέχρι τώρα μέθοδοι υπολογισμού με βάση τους οποίους υπολογίζεται κατά πόσο μια χώρα τηρεί τα πλαφόν για τις εκπομπές επιβλαβών αερίων, με συνέπεια να υποσκάπτεται η προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να ενθαρρύνεται έμμεσα η καταστροφή των δασών.

«Το λάθος είναι σοβαρό, αλλά διορθώνεται», σύμφωνα με τον Σέρτσινγκερ, ο οποίος επεσήμανε ότι πολλές μελέτες έχουν επισημάνει ότι η εξαίρεση των βιοκαυσίμων μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των περισσότερων φυσικών δασών του πλανήτη.

Το «παραθυράκι» που αφορά τα βιοκαύσιμα, βρίσκεται τόσο στο Πρωτόκολλο του Κιότο, όσο επίσης στην αμερικανική νομοθεσία και στις ρυθμίσεις που διέπουν την εμπορία αερίων ρύπων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την μελέτη, «η βιοενέργεια από οποιαδήποτε πηγή, ακόμα κι αυτή που παράγεται από την αποψίλωση των δασών της Γης, είναι ένας δυνητικά φθηνός αλλά εσφαλμένος τρόπος για την μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου». Οι μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες μέθοδοι δεν συνυπολογίζουν το διοξείδιο που απελευθερώνει η καύση βιοκαυσίμων (π.χ. η χρήση αιθανόλης σε αυτοκίνητα), ούτε τις εκπομπές που προκύπτουν όταν γίνεται αλλαγή χρήσης γης (βλ. αποψίλωση δασών), προκειμένου να αναπτυχθούν ενεργειακές καλλιέργειες.

Έτσι, για παράδειγμα, αν ένα δάσος αποψιλωθεί στην Ινδονησία και μετατραπεί σε βιοκαλλιέργειες και, στη συνέχεια, σε βιοκαύσιμα που θα καταλήξουν στην Ευρώπη, ούτε η Ινδονησία θα καταγράψει την αλλαγή χρήσης γης, ούτε η Ευρώπη θα καταγράψει τις εκπομπές από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, συνεπώς ο άνθρακας που απελευθερώνεται από τη βιοενέργεια, είναι «αόρατος», με αποτέλεσμα οι διεθνείς μετρήσεις να υποεκτιμούν τις εκπομπές του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του WWF, 130 εκατ. στρέμματα δάσους καταστρέφονται κάθε χρόνο στον κόσμο ή μια έκταση 36 ποδοσφαιρικών γηπέδων ανά λεπτό! Η αποψίλωση των δασών συνεισφέρει περίπου το 20% των παγκόσμιων εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου».

Σε μια άλλη σχετική μελέτη, επίσης στο περιοδικό Science, υπό τον Τζέρι Μελίλο του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Βιολογίας των ΗΠΑ, επισημαίνεται επίσης ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων σε καμία χώρα δεν γίνεται με τρόπο τέτοιο που να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες για την κλιματική αλλαγή.

Όπως τονίζεται, συχνά δίνονται οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη ενεργειακών καλλιεργειών για βιοκαύσιμα, αλλά σε γη που προηγουμένως ήταν δασική, με συνέπεια το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μάλλον να επιδεινώνεται παρά να μετριάζεται. Η καύση βιοκαυσίμων και συμβατικών ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει περίπου ίδιες ποσότητες διοξειδίου στην ατμόσφαιρα.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Μελίλο, η αυξημένη χρήση λιπασμάτων για τις βιοκαλλιέργειες θα αυξήσει τις εκπομπές υποξειδίου του αζώτου («αερίου του γέλιου»), αντισταθμίζοντας έτσι τις όποιες μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

20.10.09

Υπουργείο Υποδομών: Δύσκολη η μείωση των διοδίων.

Η ίδρυση ανεξάρτητης αρχής, στα πρότυπα του ΑΣΕΠ, η οποία θα προκηρύσσει τις μελέτες, θα διενεργεί τους διαγωνισμούς και θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των δημόσιων έργων, βρίσκεται ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, θα καταβληθεί προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας, όπως και για το ζήτημα των αυξήσεων στις τιμές των διοδίων από το νέο έτος, αλλά και του εξορθολογισμού των σταθμών των διοδίων. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της εγκατάστασης διοδίων στην Εγνατία Οδό, εξαιτίας του μεγάλου κόστους λειτουργίας και των δανειακών υποχρεώσεων.

Αντιδρούν οι τράπεζες στο «πάγωμα» των δανείων.

Υψηλόβαθμα στελέχη τις τραπεζικής αγοράς, αντέδρασαν στις ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση και αφορούν στο πάγωμα δανείων και τη διαγραφή χρεών, μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης επεσήμανε ότι δεν θέλει να καλλιεργηθεί η νοοτροπία ανθρώπων που δεν θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. "Δε θέλουμε ένα στρατό πολιτών να συνωστίζονται στα ειρηνοδικεία με χρέη 2.000-3.000 ευρώ δήλωσε".

Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς ανάφερε ότι η λέξη "πάγωμα' παγώνει και τις αγορές και ότι η χρήση τόσο φορτισμένων λέξεων δεν κάνει καλό αυτή την περίοδο.

Ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Θεόδωρος Πανταλάκης είπε ότι "η αγορά έχει δυο αρχές: ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος και ότι οι τράπεζες δανείζουν χρήματα με το σκεπτικό ότι θα τους επιστραφούν". Πρόσθεσε ότι " όποιος παρεμβαίνει με ρυθμίσεις πρέπει επίσης να σκεφτεί και πως θα ομαλοποιηθεί μετά η αγορά".
ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

19.10.09

32 νέοι πλανήτες ανακαλύφθηκαν από Ευρωπαίους αστρονόμους.


Τριάντα δύο πλανήτες ανακαλύφθηκαν από Ευρωπαίους αστρονόμους, με τη βοήθεια του φασματογράφου HARPS, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου, στη Χιλή. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο HARPS έχει ανακαλύψει 75 από τους περίπου 400 εξωπλανήτες που είναι γνωστοί στον άνθρωπο.

Ο HARPS, που τέθηκε σε λειτουργία το 2003, μετρά τις μεταβολές στην ταχύτητα περιστροφής ενός άστρου. Η άσκηση βαρυτικών δυνάμεων στο άστρο προκαλεί μικροσκοπικές διαφοροποιήσεις στην ταχύτητα, φανερώνοντας την ύπαρξη πλανητών. Ο HARPS μπορεί να «πιάσει» ακόμη και μια μεταβολή της τάξης των 3,5 χλμ. / ώρα, ταχύτητα που αντιστοιχεί στο γρήγορο περπάτημα ενός ανθρώπου.

Στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο μετέχουν 14 χώρες, οι: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Βρετανία.

Ομολογία «αποτυχίας» από τη Διεθνή Αμνηστία;

«Αποτύχαμε. Ως οργανισμός, αποτύχαμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο», δηλώνει στον Paul Rodgers του Independent η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Irene Khan, αναφορικά με την εκστρατεία κατά της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ.

Τριάντα χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, σημειώθηκαν αλλεπάλληλοι εξευτελισμοί, βασανισμοί και βιασμοί Ιρακινών φυλακισμένων. Και, μάλιστα, όταν ο πρώην διοικητής του «κολαστήριου», Janis Karpinski, έχει δηλώσει πως οι κρατούμενοι ήταν αθώοι, κατά 90%.

«Θα έπρεπε να έχουμε διοργανώσει τεράστιες διαδηλώσεις», παραδέχεται η ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας, διαπιστώνοντας: «Εκδώσαμε αναφορές, διοργανώσαμε συναντήσεις με τις κυβερνήσεις, δώσαμε «παρών» στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες, ωστόσο, είμαστε απομακρυσμένοι από τις έννοιες του κόσμου».

Μιλώντας στο δημοσιογράφο του Independent, η κ. Irene Khan ανάμεσα σε άλλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι άνθρωποι χωρίς οικονομικά δικαιώματα δεν έχουν πρόσβαση ούτε και στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Την ώρα της συνέντευξης προετοιμάζονταν να ταξιδέψει στη Σιέρα Λεόνε, προκειμένου να συνδράμει στην εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας κατά της μητρικής θνησιμότητας.

Διεθνής έκκληση για το φαινόμενο εμπορίας οργάνων.

Έκκληση απευθύνουν τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης για μια νέα διεθνή συνθήκη, η οποία θα απαγορεύει τη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων, ιστών και κυττάρων, η οποία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρεται ότι ποσοστό 5 με 10% από τις περίπου 68.000 μεταμοσχεύσεις νεφρών που γίνονται ετησίως ανά τον κόσμο, γίνονται με απόκτηση οργάνων από φτωχούς ανθρώπους επί χρήμασι.

Η έκθεση εφιστά την προσοχή και στο φαινόμενο του «τουρισμού μεταμοσχεύσεων», δηλαδή όταν άνθρωποι από πλούσιες χώρες της δυτικής Ευρώπης, της βόρειας Αμερικής και χωρών της Ασίας, πηγαίνουν σε φτωχότερες χώρες στην Αφρική, την Ασία, την ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική για να προμηθευτούν όργανα. Όπως σημειώνεται ένα τέτοιο πακέτο μπορεί να κοστίσει από 70.000 έως 160.000 δολάρια με τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν σε επαγγελματίες και διαμεσολαβητές αντί στο δωρητή.

Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία η υγεία όσων πουλάνε τα όργανά τους επιδεινώθηκε στο 58% από 85% των περιπτώσεων.

Υβριδικά Αυτοκίνητα: οικολογικά αλλά... ακριβά!

Για όσους ζούμε στην Ελλάδα και θέλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, μέσα από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Όπως γνωρίζετε ο μέσος Έλληνας αμείβεται με πολύ λιγότερα χρήματα από το μέσο Ευρωπαίο ενώ τα τελευταία χρόνια (μετά την έλευση του Ευρώ) πληρώνει όλα τα αγαθά (αναγκαία, καταναλωτικά ή μη) στις ίδιες τιμές ή και κατά πολύ ακριβότερα από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πολίτες που διαθέτουν τη στοιχειώδη οικολογική συνείδηση και παιδεία να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν οικολογικά.

Θα αναφέρω δύο σημαντικά κατά την γνώμη μου θέματα:

1. Ήδη στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν Υβριδικά Αυτοκίνητα (Toyota και Honda). Τα μοντέλα αυτά κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα συμβατικά (40-50%). Η μόνη οικονομική διευκόλυνση που υπάρχει από την ελληνική πολιτεία είναι η μη απόδοση τελών κυκλοφορία «εφόρου ζωής» του αυτοκινήτου.

2. Για την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για οικιακή χρήση η ελληνική πολιτεία επιδοτεί μερικές πηγές και ένα πολύ μικρό ποσό της συνολικής επένδυσης.

Φυσικά, επενδύσεις που αφορούν την αγορά Υβριδικών Αυτοκινήτων και οποιουδήποτε εξοπλισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποσβένονται στα πρώτα δέκα (10) χρόνια. Το μείζων πρόβλημα όμως για τις μικρές και μικρο-μεσαίες ελληνικές οικογένειες είναι η εύρεση αρχικά του απαιτούμενου κεφαλαίου.

Για αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να εφαρμοστεί ιδιαίτερη οικονομική πολιτική με σκοπό την υποστήριξη των αδύναμων οικονομικά οικογενειών. Μερικά οικονομικά μέτρα μεταξύ πολλών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος είναι:

α) Μείωση συντελεστών ΦΠΑ για την αγορά και συντήρηση των Υβριδικών Αυτοκίνητων και των εξοπλισμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
β) Χρηματοδότηση μέρους (35-50%) του κόστους αγοράς Υβριδικών Αυτοκίνητων και οποιουδήποτε εξοπλισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
γ) Χορήγηση άτοκων δανείων (35-50%) για την αγορά Υβριδικών Αυτοκίνητων και οποιουδήποτε εξοπλισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

18.10.09

Aerostato - News.

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗN ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΨΙΛΑ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΚΟΣΜΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙA -ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

17.10.09

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗN ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΨΙΛΑ.


ΚΑΙΡΟΣ